Składniki:
1kg mąki pszennej
1 l wody
Sposób przygotowania seitanu:
Z mąki i wody zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę, którą następnie odstawiamy na około 30 minut. Najbardziej pracochłonną część przygotowania seitanu stanowi wypłukiwanie skrobi z mąki tak, aby pozostał sam gluten. Na początku do miski z ciastem wlewamy zimną wodę i ugniatamy ciasto starając się zachować je jednym kawałku). Co pewien czas koniecznie należy wymieniać wodę. W momencie gdy woda będzie już prawie czysta, a gluten się wyraźnie oddzieli, możesz tę czynność wykonywać na durszlaku pod strumieniem zimnej wody.
Kiedy woda będzie zupełnie czysta a my będziemy mieli oddzielony gluten, należy go gotować przez około 30 minut w bulionie (np. liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i suszone warzywa).
Ciasto naleśnikowe :
Składniki:
1/2 szklanki maki
1 szklanka mleka sojowego lub wody (można też zmieszać po połowie szklanki mleka sojowego i wody)
szczypta soli, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki startego świeżego imbiru(ewentualnie może być suszony)
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy i odstawiamy na 15 min.
Sposób przygotowania krokiecików:
Gotowy ostudzony seitan kroimy na plastry o grubości 1cm, a następnie w poprzek, tak aby wyglądem przypominały kopytka. Tak przygotowane kawałki seitanu zamaczamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w otrębach. Następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor.
Jako że seitan stanowi substytut mięsa można go podawać dokładnie tak, jak potrawy mięsne. W mojej wersji, która widoczna jest na zdjęciu podałam go z purée ziemniaczanym i surówką z czerwonej i białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz