czwartek, 19 września 2013
SAŁATKA LOUIS
Louis to kolejna sałatka mojego autorstwa. Ma bardo delikatny i subtelny smak. Buraczki cudownie komponują się z miękkim i aksamitnym awokado, słodkim mango i odrobiną miodowej w smaku figi. Słodycz tej kompozycji przełamuje odrobinę gorzka w smaku rukola i słodko-pikantny dressing.
Składniki na dwie porcje:
Jeden średni ugotowany burak
1/4 mango
2 ciemne figi
1/2 dojrzałego awokado
Kilka listków rukoli
Po łyżeczce prażonych pestek dyni i słonecznika (może być ich więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
Dressing:
50 ml mleka kokosowego
2 łyżki soku ananasowego
1 łyżka oleju orzechowego
Odrobina otartej skorki cytrynowej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania dressingu: wszystkie składniki należy zblenderować i gotowe.
Sposób przygotowania sałatki:
Obranego buraka kroimy na cieniutkie plasterki (tak jak do carpaccio) i rozkładamy na talerzu. Figi kroimy na ćwiartki, a avocado i mango na średniej grubości plasterki. Rozkładamy je wraz z rukolą na talerzu i posypujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na koniec całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i gotowe.
Sałatka jest bardzo prosta, ale smakuje doskonale.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz