czwartek, 19 września 2013

SAŁATKA Z ALGAMI HIJIKI


Od jakiegoś czasu w mojej kuchni coraz częściej goszczą algi. Produkt ten jest bogatym źródłem witamin i pełnowartościowych białek więc tym bardziej uzasadniona jest jego obecność w diecie wegetariańskiej. Dużym plusem jest także jego znikoma kaloryczność. Istnieje mnóstwo możliwości wykorzystania alg w kuchni i na pewno nie raz zagoszczą one na moim blogu. Dzisiaj podaję przepis własnego autorstwa na sałatkę z papryką, mango i algami morskimi.


Składniki dla dwóch osób:
1 łyżka suchych alg hijiki
1 mała, czerwona papryka
1 mała, zielona papryka
1/2 mango (owoc powinien być niedojrzały, mieć lekko kwaskowy posmak)
1 młoda cebulka lub szczypiorek (najlepiej cienki)
1/2 łyżeczki nasion cebuli
1 łyżka oliwy extra virgen
Sok z połowy limonki
Cukier trzcinowy, sól, odrobina suszonego chili lub pieprzu (jak kto woli, do smaku)

Sposób przygotowania:
Algi zalewamy połową szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. Paprykę kroimy w dosyć dużą kostkę (1x1 cm) Cebulkę kroimy w piórka, a mango w cienkie plasterki. Po 15 minutach odlewamy wodę z alg i lekko  osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Przygotowane wcześniej składniki (algi, paprykę ,cebulę i mango) wrzucamy do miski, dodajemy nasiona cebuli, oliwę, sok z limonki, cukier, sól, pieprz lub chili do smaku i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Podajemy dobrze schłodzoną.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz