sobota, 21 września 2013

DUSZONE BOCZNIAKI Z WARZYWAMI


Dziś przedstawię danie, które jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania – boczniaki duszone z warzywami. Duże znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich przypraw, które sprawiają, że potrawa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Dodatkowo mieszanka kolorowych warzyw sprawia, że całość prezentuje się bardzo efektownie na talerzu.



Składniki:

200g  boczniaków
100g fasolki szparagowej
2 średnie papryki czerwone
1 średnia pietruszka
1 średnia cebula
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 średni pomidor
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3-4 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki oliwy do smażenia
Szczypta szafranu, liść laurowy, kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Na lekko rozgrzany tłuszcz wsypujemy słodką paprykę, ziarna kardamonu, kminek  i liść laurowy. To wszystko podsmażamy przez około pół minuty aby przyprawy wydzieliły aromat. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić, gdyż to zniszczyłoby cały efekt. Następnie kroimy warzywa i stopniowo będziemy dodawać je do podsmażonych przypraw. Najpierw wrzucamy pokrojonego pomidora, smażymy go około dwóch minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, pietruszkę, paprykę, fasolkę i boczniaki. Wszystko energicznie mieszamy aby składniki sie połączyły. Całość podsmażamy przez około pięć minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę, podlewamy warzywa bulionem, dodajemy szczyptę szafranu i dalej dusimy 15 minut. .Na sam koniec, kiedy warzywa sa miękkie ale nie rozgotowane dodajemy sok z pomarańczy i szczyptę  przyprawy cayenne oraz świeże listki bazylii.
W wersji przedstawionej na zdjęciu danie podałam z placuszkami z cukinii. Wyśmienicie smakuje również z ryżem basmati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz