Moi drodzy, jesień
rozgościła się już u nas na dobre!
Choć na brak słońca nie
możemy narzekać, to zdecydowanie niższe
temperatury oznaczają, że
pora również na jesienne
zmiany w naszym menu.
Lekkie posiłki, które do
tej pory dominowały w naszym codziennym jadłospisie czas zastąpić
pożywnymi i sycącymi daniami.
Jedną z takich smacznych
propozycji, którą warto wypróbować jest prosty i
smaczny pasztet z soi z dodatkiem świeżych i aromatycznych
ziół.
Jest doskonałym dodatkiem
i urozmaiceniem do kanapek,
choć ja najczęściej podaje go
pokrojonego w grube plastry, lekko grillowanego z kaszą gryczaną i
świeżymi warzywami.
Niebo w
gębie!!!
Składniki:
1 szklanka suchych
ziaren soi
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki sojowej
oregano, bazylia,
tymianek, lubczyk
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soję namoczyć najlepiej
pozostawić w wodzie na całą noc.
Następnie posolić i
ugotować.
Miękką odcedzić i
pozostawić do przestudzenia.
Cebulę i czosnek obrać i
posiekać
Na patelni rozgrzać
tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
Do kielicha blendera
przełożyć soję, dodać jaja, podsmażony czosnek i cebulę,
zioła, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie
zblędować.
Okrągłą foremkę o
średnicy 20 cm, lub keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia,
przełożyć masę i
wyrównać powierzchnię.
Następnie pasztet
umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C i piec 40 minut.
jakoś tak zawsze unikam soi, nie wiem, chyba jej zła sława mnie odrzuca. Ale taki pasztet bym przyjęła, chętnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!U mnie dość czesto gości na stole. Bardzo ją lubię, dodaję do burgerów, łączę z soczewicą, ciecierzycą, fasolą. Uwielbiam w każdej postaci!!! Pozdrawiam i życzę pięknego dnia!!!
Usuń