poniedziałek, 11 listopada 2013
ZAPIEKANY POMIDOR Z KREMEM MASCARPONE I PAPPARDELLE
Pyszne (niestety, przy okazji bardzo kaloryczne) danie, na które zdecydowanie warto się skusić i wypróbować ten przepis.
Składniki dla czterech osób:
4 średnie pomidory
250 g serka mascarpone
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki parmezanu
1 płaska łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
szczypta otartej skórki z cytryny
makaron pappardelle
sól i pieprz biały do smaku
Pomidory myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy suszone pomidory (wcześniej namoczone). Jeśli są w oleju to odsączyć tylko z nadmiaru tłuszczu. Serek mascarpone łączymy z pozostałymi składnikami czyli suszonymi posiekanymi pomidorami, parmezanem, zielonym pieprzem, skórką cytrynową i przyprawami. Tak przygotowaną masą napełniamy pomidory, przykrywamy odciętą częścią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut.
W czasie kiedy pieką się nasze pomidory przygotowujemy pappardelle. Makaron gotujemy al dente a następnie odlewamy wodę i polewamy sklarowanym masłem. Wykładamy na talerz porcję makaronu, na który kładziemy pieczonego pomidora. Całość posypujemy parmezanem. Do smaku i dekoracji dodałam odrobinę karmelizowanych orzeszków pinii, ale nie jest to koniecznie. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz