czwartek, 23 marca 2017

WIOSENNE SMOOTHIE



W końcu doczekaliśmy się kalendarzowej wiosny!
Z tej okazji przygotowałam dla Was smaczne dwuwarstwowe smoothie bez dodatku cukru.
Do wykonania dolnej warstw użyłam zmiksowanych borówek z dodatkiem mleka kokosowego i nasion chia.
Natomiast górna część to delikatny i leciutki mus z jarmużu, platana, gruszki i selera naciowego z dodatkiem niewielkiej ilości wody mineralnej.
Myślę, że o tej porze roku dla regeneracji i dobrego samopoczucia, porcja energii w postaci warzywno-owocowego smoothie przyda się każdemu z nas.
Zapraszam do degustacji!


Składniki na 2 porcje:

1 platan lub banan
1 gruszka
2-3 liście jarmużu
1-2 gałązki selera naciowego
1/2 szklanki świeżych borówek
1 płaska łyżeczka nasion chia
1/2 szklanki mleka kokosowego
3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie

Mleko kokosowe, borówki, nasiona chia umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
Gotowy mus rozlać w równych porcjach do dwóch szklanek.
Ponownie w kielichu blendera umieścić pozostałe składniki: wodę mineralną, obranego platana lub banana,gruszkę, liście jarmużu (uprzednio usuwając nerwy), seler naciowy, sok z cytryny i całość dokładnie zblendować.
Gotowym musem uzupełnić szklanki.
Dowolnie udekorować.
Smacznego!



środa, 15 marca 2017

BURGERY Z FASOLI I PIECZAREK


Smacznych przepisów na warzywne burgery nigdy nie za wiele, tym bardziej, że u mnie są stałym elementem menu i raz w tygodniu obowiązkowo muszą znaleźć się na stole.
Biorąc pod uwagę na jak wiele sposobów można je przygotowywać i podawać, biją na głowę inne domowe fast foody.
Przyznam, że raz zdarzyło mi się kupić gotowe vege burgery, które po podgrzaniu smakowały jak aromatyzowany kawałek kartonu.
 Od tej pory zawsze przygotowuję je w domu, w większej ilości, a nadwyżkę mrożę.
Nie wątpię, że istnieją smaczne gotowe dania tego typu, po które można sięgnąć w razie potrzeby, ale zrażona złym doświadczeniem nie chcę po raz kolejny ryzykować i narażać się na niestrawności i zbędny wydatek.
Tym bardziej, że samo przygotowanie wymaga  niewielkiego nakładu pracy, a zjedzenie chrupiącego domowego burgera z dodatkiem świeżych warzyw to samo zdrowie i przyjemność.


Składniki:

2 szklanki ugotowanej fasoli
5-6 średnich pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bułki tartej (opcjonalnie)
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 płaska łyżeczka papryki pikantnej
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki oliwy
mąka z ciecierzycy do obtoczenia

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek oraz pieczarki obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać paprykę, tymianek, kumin lekko podsmażyć, a następnie dodać posiekane warzywa i fasolę.
Całość połączyć a następnie lekko przestudzoną masę przełożyć do miski.
Dodać 4 łyżki mąki z ciecierzycy, opcjonalnie bułkę tartą i całość jeszcze raz dokładnie połączyć.
Następnie formować średniej wielkości burgery.
Obtoczyć w mące z ciecierzycy.
Smażyć na tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.


wtorek, 7 marca 2017

TARTA RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM



Któż z nas nie pamięta z czasów dzieciństwa pysznego ryżu na mleku z cynamonem.
Mnie do tej pory od czasu do czasu zdarza się go przygotować, szczególnie w okresie zimowym.
Wówczas nieco go urozmaicam dodając rodzynki, orzechy a wierzch posypuje prażonym sezamem - prawdziwe niebo w gębie i niezła dawka energii na cały dzień.
Jednak dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować ciekawą wariację na temat tego klasycznego deseru, a mianowicie pyszną i prostą w przygotowaniu tartę.
Zapraszam!


Składniki:

1,5 l mleka roślinnego
200 g ryżu (najlepiej arborio)
200 g cukru
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
8 g agar agar

Na spód:

200 g herbatników
100 g oleju kokosowego
5 g mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Spód:

Herbatniki rozdrobnić, dodać cynamon, olej kokosowy i dokładnie połączyć.
Gotową masą wyłożyć równomiernie spód tortownicy o średnicy 26 cm.

Masa:

Ryż zalać wodą i odstawić na godzinę.
Do garnka wlać mleko, dodać namoczony i odsączony ryż, cukier i całość zagotować.
Zmniejszyć ogień i pozostawić tak, aby gotował się jeszcze 10-15 minut, aż będzie miękki.
Na koniec dodać agar rozrobiony w 1/2 szklanki wody i ponownie zagotować.
Całość lekko przestudzić, dodać cynamon, skórkę z cytryny, a następnie zmiksować za pomocą blendera.
Zmiksowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na 3 godziny.