niedziela, 19 lutego 2017

GRYCZANA TARTA Z SOCZEWICĄ I ORZECHAMI W ORIENTALNYCH PRYPRAWACH


Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na mini tarty z karczochem na kruchym spodzie wykonanym z mąki gryczanej i oleju kokosowego.
Z uwagi na to, że przepis cieszył się sporym zainteresowaniem przygotowałam dzisiaj kolejną wariację na temat tej tarty, tym razem wypełnioną soczewicą i orzechami, a całość przyprawiona szczyptą orientalnego aromatu.


Składniki:

 250 g mąki gryczanej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
5 łyżek lodowatej wody
4 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

Farsz:

2 szklanki soczewicy ugotowanej lub konserwowej
1 cebula
1 marchewka
1/2 szklanki orzechów włoskich
imbir (ok. 2 cm)
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka soku z cytryny
świeża pietruszka lub kolendra
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Foremkę o średnicy 24-26 cm natłuścić i oprószyć delikatnie otrębami.
Cebulę, imbir, marchew obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wsypać kumin i garam masalę, podsmażyć.
Dodać cebulę, marchew i starty imbir, smażyć około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość zalać mąką z ciecierzycy rozrobioną w 1//2 szklanki zimnej wody lub bulionu i dokładnie połączyć.
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać olej kokosowy, szczyptę soli i lodowatą wodę.
Całość energicznie zagnieść, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Schłodzonym ciastem wykleić foremkę, powierzchnię nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut.
Lekko przestudzić, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, wyrównać powierzchnię, a następnie wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Całość umieścić w nagrzanym do 200 C piekarniku i piec 25-30 minut.
Gotową tartę można posypać posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendry.


2 komentarze: