sobota, 4 lutego 2017

CZEKOLADOWY ELIKSIR ZDROWIA



Co powiecie na filiżankę gorącej czekolady
takiej niecodziennej bo słodzonej daktylami, karobem, z dodatkiem cynamonu, kardamonu i plastrem aromatycznej pomarańczy?
Jedna porcja tak przygotowanej czekolady, poza walorami smakowymi dostarczy nam magnezu (który kojąco wpłynie na nasz układ nerwowy),
witamin z grupy B, witaminę A i D, na której deficyt o tej porze roku cierpimy wszyscy.
Złagodzi także uciążliwe objawy kaszlu. Takie właściwości posiada karob.
Kolejnym składnikiem naszego napoju są daktyle. Ich dodatek dostarczy potasu, witaminy B3 i co bardzo istotne a niewiele osób o tym wie, salicylanów, które mają działanie podobne do aspiryny.
Filiżanka tak przygotowanej gorącej czekolady to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także źródło cennych witamin i minerałów.
Dla zdrowia i dobrego samopoczucia, polecam wypić codziennie jedna porcję na podwieczorek lub do kolacji!


Składniki:

1 szklanka suszonych daktyli
4 łyżki karobu
po szczypcie mielonego kardamonu i cynamonu
sok z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Daktyle zalać 0,5 l ciepłej wody i odstawić no godzinę.
Następnie przelać do kielicha blendera, dodać karob i cynamon, a następnie dokładnie zmiksować.
Gotową czekoladę przelać do garnka, dobrze podgrzać (nie gotować), a następnie dodać sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i dobrze wymieszać.
Podawać ciepły z plastrem świeżej pomarańczy.


6 komentarzy:

  1. Dziękuję za inspirację:) na dniach wykonam!!:) ..a dzisiaj kremo-budyń z jabłek i gruszek, mniam!!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie! A ten kremo-budyń owocowy to coś nowego bo jeszcze o tym nie słyszałam a brzmi bardzo interesująco??? Pozdrawiam i życzę pięknego dnia! :)

      Usuń
  2. Z takimi przyprawami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę przekonać się do karobu. Może w takim eliksirze mi podejdzie. Muszę tego na pewno spróbować. Podobają mi się Twoje przepisy, zostanę tu na dłużej z racje tego, że od dziewięciu lat jestem roślinożerczynią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj roślinożerko!:) To prawda karob ma swój charakterystyczny smak i zapach który osobiście bardzo lubię, dodaje zamiast kakao do jaglanego budyniu lub do owsiani którą w ten sposób nieco dosładzam. W codziennej diecie staram się do minimum ograniczać spożycie zwykłego cukru. Cieszę się że do mnie zajrzałaś i mam nadzieje ze smak eliksiru przekona Cię do karobu :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

      Usuń