niedziela, 4 grudnia 2016

JAGLANE BURGERY Z TOFU I JARMUŻEM



Już dawno nie było u mnie burgerów, a to jedna z moich ulubionych potraw.
Dzisiejszą propozycję polecam szczególnie. To przepis na wyjątkowo smaczne jaglane burgery z dużą ilością świeżego jarmużu i imbiru, który w połączeniu z tofu, tworzy pyszne, idealne na te porę  roku rozgrzewające i sycące danie. 

Zapraszam!

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
150 g tofu
100 g świeżego jarmużu
kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Ponadto:
tłuszcz do smażenia
mąka z ciecierzycy lub bułka tarta
(Zalecam użycie mąki gdyż podczas smażenia ogranicza wchłanianie tłuszczu. Bułkę można zastosować w wersji pieczonej w piekarniku.)

 
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.
Zalać dwoma szklankami wody lub bulionem warzywnym, posolić i ugotować do miękkości.
Cebulę, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać a imbir zetrzeć na tarce.
Jarmuż umyć, usunąć twarde łodygi, wrzucić na osolony wrzątek, zblanszować, a następnie drobno pokroić.
Tofu zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wsypać cebulę, czosnek, imbir, gałkę muszkatołową oraz oregano i zeszklić.
Ugotowaną, przestudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać zeszkloną cebulę, czosnek i pozostałe składniki (oprócz mąki).
Mąkę rozrobić w 1/2 szklanki wody lub bulionu i wówczas połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na 10 minut.
Z gotowej masy formować średniej wielkości burgery, obtaczać w mące lub bułce, a następnie smażyć z dwóch na złoty kolor lub piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez 35 minut.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam takiego przepisu z tofu.:)

    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmuż to nie moje smaki, ale może tu się przełamię :)

    OdpowiedzUsuń