sobota, 29 października 2016

FONDANT CZEKOLADOWO - DYNIOWY



„Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano. Za świeczki rozpalone nocą...”
Johann Wolfgang von Goethe
Cierpienia młodego Wertera


Składniki:

200 g pieczonej dyni
100 ml mleka roślinnego
100 g gorzkiej czekolady
100 ml kawy espresso
50 ml syropu klonowego
50 ml likieru amaretto
szczypta cynamonu

do dekoracji:

4 łyżeczki wiórek czekoladowych
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

 
Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodać espresso, likier amaretto i całość dokładnie połączyć, a następnie rozlać do 4 filiżanek.
W kielichu blendera umieścić upieczoną dynię, mleko, syrop klonowy, szczyptę cynamonu i całość dokładnie zmiksować.
Dyniowym musem uzupełnić filiżanki, wierzch posypać czekoladowymi wiórkami lub skórką pomarańczową.
W wersji na ciepło wystarczy przelać mus do garnka podgrzać i wówczas nalać do filiżanek


6 komentarzy: