czwartek, 13 października 2016

DAHL TIKKA MASALA



Bardzo smaczny, aromatyczny i rozgrzewający, trochę niecodzienny bo z dodatkiem dyni, która dzięki swoistej słodyczy dodatkowo uwydatnia orientalny smak przypraw i nadaje potrawie niepowtarzalnej, delikatnej i aksamitnej konsystencji. Dahl Tikka Masala jest idealną propozycją na rozgrzewający obiad, w sam raz na jesienne chłody.


Składniki:

200 g czerwonej soczewicy
400 g świeżej dyni
1 cebula
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
kawałek imbiru
500 ml wody lub bulionu warzywnego
1/2 szklanki krojonych pomidorów konserwowych
1 łyżeczka chutney z mango (można dodać powidła śliwkowe)
2 łyżeczki przyprawy lub pasty tikka masala
liść laurowy
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
sól do smaku
natka pietruszki lub kolendry


Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować do miękkości.
Dynię, cebulę oraz imbir obrać i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić liść laurowy, kolendrę w ziarnach, przyprawę tikka masla i całość podsmażyć.
Dodać imbir, pomidory, dynię i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlać soczewicę, wodę lub bulion, dodać chutney  i całość dalej gotować 30 minut.Gotowy dahl przed podaniem skropić niewielka ilością świeżej cytryny i posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

2 komentarze: