poniedziałek, 30 maja 2016

WEGAŃSKIE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW




Bardzo smaczne połączenie kaszy jaglanej, buraka i smażonej cebuli. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smakują doskonale same lub podane z chrupiącą bułką i dodatkiem świeżych warzyw w formie fast foodu.


Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 średnie buraki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki maki z ciecierzycy
1/2 szklanki mixu nasion słonecznika, dyni i sezamu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz 


Przygotowanie:

Kaszę przesypać na sitko, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, posiekać a następnie usmażyć na jednej łyżce oliwy na złoto.
Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, dodać starte buraki, usmażoną cebulę, mąkę, mix nasion, olej, musztardę, posiekany ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć (jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobię wody).

Gotowe burgery smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor lub piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez 35 minut.

4 komentarze:

  1. Mnie się podoba bardzo! Propozycja podania świetna, co to za buła/placki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są chlebki naan które pozostały mi z obiadu:) postanowiłam wypróbować jak smakują połączone z warzywnymi burgerami w taką właśnie przekąskę :) Wyszły pyszne!

      Usuń
  2. Cudowny kolorek! Mam teraz smaka na burgery :)

    OdpowiedzUsuń