poniedziałek, 25 kwietnia 2016

GOŁĄBKI Z CIECIERZYCĄ W SOSIE JABŁKOWO - PAPRYKOWYM



Chyba każda z nas ma swój ulubiony i wypróbowany przepis na gołąbki, a także sekretny do nich dodatek, który sprawia ze są jedyne i niepowtarzalne w smaku. Również i moja dzisiejsza propozycja nieco odbiega od standardowego przepisu ponieważ jeden ze składników jakim jest biały ryż zastąpiłam brązowym, dodałam do niego nieco gotowanej ciecierzycy, podsmażoną cebulę i przyprawy. Do zawinięcia użyłam delikatnie sparzonych liści kapust pekińskiej. Całość polałam sosem z pieczonych jabłek, papryki i karmelizowanej cebuli, a następnie zapiekłam w piekarniku.


Składniki:

1 średnia główka kapusty pekińskiej
1 szklanka ryżu brązowego
1 puszka gotowanej ciecierzycy
1 cebula
szczypta gałki muszkatołowej i majeranku
sól i pieprz do smaku

Na sos:

2 upieczone jabłka
2 upieczone papryki
2 cebule szalotki
łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić i przestudzić. Z upieczonych jabłek i papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić, a następnie umieścić w kielichu blendera, dodać zeszkloną cebulę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i zmiksować na gładką konsystencję.

Przygotowanie gołąbków:

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i na 2 minuty wrzucić liście kapusty pekińskiej. Następnie wyciągnąć i osuszyć.
Ryż ugotować do miękkości w dwóch szklankach osolonej wody.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę, rozgniecioną widelcem ciecierzycę, a następnie połączyć z ryżem i doprawić.

Farsz nakładać niewielkimi porcjami na liście kapusty pekińskiej, zawinąć tak jak tradycyjnie gołąbki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem jabłkowo-paprykowym. Umieścić w nagrzanym do 180C piekarniku i piec przez 30 minut.


2 komentarze: