czwartek, 10 marca 2016

SOCCA - CHRUPIĄCY CHLEBEK Z CIECIERZYCY



Socca to tradycyjny przysmak kuchni włoskiej, w zależności regionu zwany również farina, cecina. Smaczna i chrupiąca, banalnie prosta w przygotowaniu (mąka, woda, oliwa i sól-zagniatamy elastyczne ciasto i pieczemy w formie cieniutkich placków) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego chleba lub kalorycznej pizzy. Niewielka porcja daje poczucie sytości na kilka godzin. Smakuje z rozmaitymi dodatkami, choć przyznam szczerze, że największą słabość mam do wersji z musem z pieczonej dyni, rukolą i ziarenkami ciecierzycy.


Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i dokładnie połączyć, tak aby ciasto osiągnęło elastyczną konsystencję. Jeśli będzie zbyt twarde i trudne do wyrobienia dodać nieco więcej wody.
Gotowe podzielić na dwie części (1 placek na jedna blaszkę) umieścić na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość 2-3 mm. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki np. ciecierzycę, pomidora lub bakłażana.Piec 15-20 minut w temperaturze 200 C.


2 komentarze:

  1. Wygląda super! Uwielbiam takie cuda z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj, nie tylko wygląda świetnie, ale ja wręcz już czuję ten smak!!:) Zatem częstuję się przepisem:) Serdeczności dla Ciebie Gabi:)

    OdpowiedzUsuń