sobota, 5 marca 2016

RAJASTHANI GATTA CURRY



Fenomenalne w swej prostocie i nadzwyczaj smaczne danie kuchni indyjskiej. Rajasthani Gatta Curry są to małe kluseczki a la gnocchi wykonane z mąki z ciecierzycy, przypraw i z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy lub tłuszczu kokosowego. Gotowe ciasto kroimy na małe kawałeczki, gotujemy a następnie lekko przestudzone smażymy na złoto w głębokim tłuszczu. Tak przygotowane łączymy z aromatycznym sosem. Danie można urozmaicić dodając do sosu ulubione warzywa lub przygotować je w wersji na słodko z dodatkiem mango.


Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki pomidorów konserwowych
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka świeżo mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka całych nasion kolendry
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki chili mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
kawałek świeżego imbiru ok.2 cm
szczypta asafetydy lub mielonego kuminu
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Mąkę przesypać do miski, dodać olej, rozgniecione nasiona kolendry, 1/2 łyżeczki chili, asafetydę lub kumin i mieszając stopniowo dodawać wodę (ok. 1/2 szklanki), tak aby powstało elastyczne ciasto. Gotowe odstawić na 10 min.
Wilgotnymi dłońmi uformować z ciasta rulon o średnicy 2 cm i pokroić na kawałki dowolnej długości (najlepiej 2-2,5cm).
W garnku zagotować 500 ml wody z dodatkiem soli, kluski wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wodę zachować do przygotowania sosu.
Ugotowane i lekko przestudzone kluski smażyć na złoto w głębokim tłuszczu przez 5 min.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać pozostałe przyprawy, lekko podsmażyć. Dodać pomidory konserwowe, starty imbir, mleko i wodę (tę po gotowaniu klusek), energicznie wymieszać, przestudzić i zblendować.
Sos połączyć z kluseczkami i gotować 5 min. na wolnym ogniu.

Na sam koniec posypać posiekaną świeżą kolendrą.

1 komentarz: