niedziela, 20 marca 2016

ORZECHOWA TARTA RAW Z MUSEM CYTRYNOWYM



Z naturalnych składników, smaczna, prosta w przygotowaniu, bez pieczenia i bez dodatku cukru. Podstawą tarty są grubo zmielone orzechy makadamia, migdały, wiórki kokosowe i rodzynki, natomiast mus to połączone w puszysty krem: orzechy nerkowca, woda i olej kokosowy, aromatyzowane dodatkowo naturalną wanilią. Wykończeniem tarty powinny być świeże sezonowe owoce, co o tej porze roku może być pewnym utrudnieniem, więc z powodzeniem można je zastąpić mrożonymi, lub po prostu wierzch tarty posypać prażonymi płatkami migdałowymi.


Składniki:

Spód:

1 szklanka migdałów
3/4 szklanki orzechów makadamia
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynek
1/2 łyżeczki soli

Mus cytrynowy:

1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca moczonych wcześniej przez 3-4 h i osuszonych
2/3 filiżanki wody kokosowej
1/4 filiżanki soku z cytryny
1/4 szklanki ssyropu z agawy
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/2 laski wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju kokosowego
szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

Spód:

Wszystkie składniki zmielić w malakserze do powstania kleistej masy. Schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) lub porcelanową foremkę nasmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub wiórkami kokosowymi, a następnie masą wykleić dno i boki foremki na wysokość 2,5-3 cm.

Mus:

Wszystkie składniki wsypać do malaksera i zmiksować na puch.
Mus rozprowadzić równomiernie w foremce wyklejonej uprzednio masą orzechową.
Udekorować owocami lub płatkami migdałowymi.

Odstawić do lodówki na 3h.


2 komentarze: