sobota, 23 stycznia 2016

KREM Z PIECZONEGO SELERA Z PULPETAMI Z CIECIERZYCY



Nie od dziś wiadomo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych selera i jego dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Najlepiej spożywać go na surowo w postaci surówek lub soku, wówczas mamy gwarancję zachowania wszystkich wartości odżywczych jakie posiada. Jednak biorą pod uwagę niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak i zapach pieczonego selera trudno jest się oprzeć, szczególnie o tej porze roku, i nie przygotować smacznej zupy selerowej lub aksamitnego pożywnego i rozgrzewającego kremu.


Składniki na krem:

1 średniej wielkości upieczony seler
500 ml bulionu warzywnego
kawałek imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
sól do smaku

Przygotowanie kremu:
    Do kielicha blendera przełożyć pokrojony seler.
    Wlać bulion, dodać starty imbir, gałkę muszkatołową, sól do smaku i całość zmiksować.
    Gotowy krem przelać do małego garnuszka, zagotować.
    Na koniec dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na pulpety:

1 szklanka ciecierzycy (brown chickpeas)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
6 łyżek mąki z ciecierzycy (dwie pozostawić do obtaczania pulpetów)
2 łyżki bulionu lub wody
szczypta mielonego kuminu
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie pulpetów:
    Ciecierzycę zalać wodą i odstawi na całą noc, następnie ugotować, przestudzić i przekręcić przez maszynkę.
    Cebulę i czosnek posiekać i usmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor.
    Do miski przełożyć przekręconą ciecierzycę, dodać 4 łyżki mąki z ciecierzycy, kumin, bulion lub wodę, sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
    Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące z ciecierzycy, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor lub w piekarniku w temperaturze 180 C                                            przez około 20-25 minut, aż się przyrumienią.Gotowe pulpety przełożyć do miseczki, zalać gorącym kremem z selera i dowolnie udekorować.


2 komentarze: