wtorek, 29 września 2015

ORIENTALNY RAGOUT Z DYNI


Od kilku dni mamy już kalendarzową jesień.  Zastanawiałam się jakim przepisem rozpocząć i zaznaczyć  tę piękną porę roku na moim blogu. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to smaczne dania z dodatkiem dyni - mamy jej przecież teraz  do wyboru do koloru w przepięknych formach i rozmaitych gabarytach. Przy odrobinę pomysłowości można  przyrządzić naprawdę wyborną potrawę. Pierwszą z kilu jakie przygotowałam w tym sezonie będzie ekspresowy, bardzo smaczny ragout dyniowy doprawiony orientalnymi przyprawami, z dodatkiem rodzynek i świeżej kolendry, a całość zaciągnięta mlekiem kokosowym. Ragout możecie podać z makaronem, ryżem lub kaszą jaglaną. Osobiście najbardziej smakuje mi gorący, podany w małej miseczce z chrupiącą bruschettą delikatnie skropioną oliwą z oliwek i listkami świeżej kolendry.


Składniki dla 4 osób:

1-1,5 kg dyni
2 średnie cebule
1 średnia pietruszka
1 średnia marchew
400 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
5 ziarenek kardamonu
1 liść laurowy
2 cm świeżego imbiru
garść rodzynek
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki garam masali (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę, cebulę posiekać.
2. W rondlu lub garnku rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać kardamon, liść laurowy, wsypać posiekaną cebulę, rodzynki i wszystko razem chwilę podsmażać.
3. Następnie dodać pokrojone w kostkę wszystkie warzywa i smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Całość podlać bulionem i mlekiem kokosowym, dodać starty imbir, przykryć i dusić na wolnym ogniu 30 minut.
5. Na sam koniec doprawić garam masalą, pieprzem i świeża kolendrą. Nie gotować.


czwartek, 24 września 2015

FALAFEL ZAPIEKANY W PAPRYKARZU


Dzisiejsze danie powstało z połączenia dwóch wypróbowanych przepisów, które opublikowałam wcześniej na blogu: na falafel i paprykarz wegański. Danie jest bardzo smaczne, dodatkowo można posypać je wegańskim serem lub tradycyjną mozzarellą.


Składniki:
falafel
paprykarz
tarty ser

Sposób przygotowania:
1. W żaroodpornym naczyniu (o średnicy 30 - 35 cm) wykładamy grubą warstwę paprykarzu (około 7 cm).
2. Usmażone falafele układamy na paprykarzu i lekko wciskamy do środka (tak aby kulki falafeli zanurzone były na 3/4 wysokości).
3. Całość posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 C.


środa, 16 września 2015

JAGLANE FRAPPE



Goście w moim domu zawsze są mile widziani, jednak niekiedy brakuje mi czasu aby przygotować coś słodkiego do kawy. Wówczas serwuję mój wypróbowany przepis na jaglane frappe, które zastępuje jednocześnie deser i filiżankę kawy. Połączenie intensywnego espresso z delikatnym kokosowym mlekiem i kaszą jaglaną smakuje wybornie i zawsze wywołuje entuzjazm wśród moich przyjaciół.


Składniki dla czterech osób:

1 puszka mleka kokosowego
100 ml świeżo zaparzonego mocnego esperesso
6 łyżek syropu klonowego
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
50 ml rumu (opcjonalnie)
1 łyżeczka karobu do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mleko kokosowe, syrop klonowy, kaszę jaglaną i rum umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko.
2. 1/3 objętości przygotowanej masy odlewamy i odstawiamy.
3. Do pozostałej części dodajemy espresso i ponownie miksujemy.
4. Do filiżanek nalewamy do 3/4 wysokości smak kawowy i dopełniamy smakiem kokosowym.
5. Podajemy dobrze schłodzone.
6. Przed podaniem posypać karobem.


środa, 9 września 2015

CHLEB Z CZEKOLADĄ I MELASĄ



Dzisiaj moja kuchnia wypełniona jest pięknym i niecodziennym zapachem świeżego chleba i czekolady.
Przepis podpatrzyłam w hiszpańskim czasopiśmie Jamie Oliver, a do upieczenia zainspirowały mnie ciekawe i oryginalne składniki:  gorzka czekolada i melasa, a także połączenie mąki orkiszowej i żytniej.  Ciekawym składnikiem były również drożdże piwne, z którymi miałam okazje pierwszy raz praktykować. Dotychczas do domowych wypieków używałam zakwasu, sporadycznie tradycyjnych drożdży.  Niepotrzebne były moje obawy, bowiem sprawdziły się doskonale. Ciasto wyrosło pięknie. Chleb po upieczeniu miał idealną, sprężystą strukturę którą zachowywał przez kilka dni. Ponadto ma ciekawy smak i piękny zapach. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.


Składniki:
200 g mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej
150 ml mleka roślinnego
50 g melasy
20 g gorzkiej czekolady
10 g drożdży piwnych
2 łyżeczki cukru trzcinowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

1. Mleko wlać do rondelka, podgrzać, ale nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i melasę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki rozpuszczą się.
2. W misce połączyć cukier trzcinowy i mąkę.
3. Dwie szklanki napełniamy letnią wodą (w każdej szklance po 75 ml)do jednej wsypujemy drożdże, a do drugiej sól i mieszamy aż do rozpuszczenia składników.
4. Rozpuszczoną sól i drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wyrabiamy  ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Formujemy kulę, układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
6. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na stolnicę, formujemy okrągły lub owalny bochenek, układamy go  na blaszce wyłożonej pergaminem lub używamy do pieczenia podłużnej foremki keksówki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C.
8. Wierzch chleba smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Dodatkowo można
posypać kminkiem lub sezamem.
9. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy bochenek i  na 15 minut naczynie z wodą. Po tym czasie wyciągamy wodę, obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy dalej przez 40 minut.
10. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.


niedziela, 6 września 2015

WEGAŃSKA ZUPA MISO - SHIRU



Tradycyjne miso powinno przygotowywać się z warzyw sezonowych. Moja wersja  zawiera to co akurat miałam w lodówce czyli paprykę, moje ulubione szparagi,  kapustę choi, świeży imbir i grzyby.
Oczywiście bazą i najważniejszym elementem zupy jest bulion z wodorostów kombu i płatków rybnych bonito, które w tym przypadku celowo pominęłam. Zupa nie może się również obejść bez dodatku pasty miso, która posiada właściwości odżywcze a także jest źródłem cennych mikroelementów i białka. Dodatkowo można ją urozmaicić dodając algi np. wakame lub, co osobiście preferuję i polecam, grillowane lub wędzone tofu.


Składniki:

algi kombu ok. 10 cm
5 szklanek wody
0,5 szklanki alg wakame
2 łyżki pasty miso
100 g świeżych  grzybów
0,5 kapusty choi
2 cm świeżego imbiru
1 papryka
kilka gałązek szparagów

Sposób przygotowania:

1. Algi konbu zalać 4 szklankami wody i odstawić na pół godziny.
2  Algi wakame zalać szklanką wody i odstawić na 15 min.
3. Wyjąć algi, a wywar przelać przez sitko do drugiego naczynia.
4. Doprowadzić do wrzenia i dodać drugą szklankę wody.
5. Oczyszczone i pokrojone warzywa wrzucić do wywaru i całość zagotować przez około 20 min.
6. Do gotowej zupy dodać 2 łyżki miso uprzednio rozprowadzone w 0,5 szklanki gorącego wywaru.
7. Do miseczek nałożyć porcję alg wakame, tofu i zalać zupą.
8. Dodatkowo całość można posypać prażonym sezamem.


środa, 2 września 2015

JAGLANY FALAFEL W SOSIE PAPRYKOWO - KOKOSOWYM



Dzisiaj nieco inna, bardzo smaczna odmiana falafela, z dodatkiem gotowanej kaszy jaglanej. Przygotowane w ten sposób bardziej przypominają w smaku pulpety niż chrupiące falafele gdyż są miękkie i delikatne. Polane i zapieczone w sosie paprykowo-kokosowym  nabierają nadzwyczaj ciekawego smaku. Najlepiej smakują podane z makaronem spaghetti lub grillowanymi warzywami.

Składniki:

500 ml sosu paprykowo- kokosowego
1 szklanka ciecierzycy
1 szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub z bobu
1 cebula
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka garam masali
garść siekanej świeżej kolendry lub pietruszki


Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalać 500 ml wody i odstawić na 24h.
2. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
3. Namoczoną ciecierzycę zblendować lub przekręcić przez maszynkę.
4. Dodać kaszę jaglaną i jeszcze raz zblendować.
5. Masę przelać do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, posiekaną cebulę, kolendrę lub pietruszkę, kumin, garam masalę, ocet i sodę.
6. Całość dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać jeszcze pół szklanki mąki, a następnie odstawić na pół godziny.
7. Z gotowej masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i smażyć na głebokim oleju na złoty kolor.
8 Gotowe falafele zalać sosem i zapiekać 20 minut.