niedziela, 20 grudnia 2015

JAGLANY TURRON



Turron jest typowym przysmakiem bożonarodzeniowym, który podobnie jak opłatek w Polsce obowiązkowo  powinien znaleźć się na każdym hiszpańskim stole.  W skład tradycyjnego turrona wchodzą  migdały, orzechy i miód, jednak  producenci  coraz częściej  prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych smaków i dodatków. Tak więc i moja wersja jest niecodzienna, ponieważ zamiast tradycyjnych składników zawiera gotowaną kaszę jaglaną, odrobinę mielonych migdałów i kandyzowaną skórkę pomarańczową, które  w połączeniu z aromatyczną czekoladą tworzą smaczną kompozycję.


Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 płaska łyżka mąki migdałowej
1 łyżka likieru pomarańczowego lub otarta skórka z połowy pomarańczy
1/2 szklanki posiekanych bakalii do dekoracji
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
wanilia
kawałek cynamonu
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.Do rondelka wlać mleko roślinne dodać kawałek wanilii, cynamon i szczyptę soli. Całość zagotować wsypać przepłukaną i odsączoną kaszę, zamieszać. Garnek przykryć i gotować do miękkości.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać ugotowaną kaszę, mąkę migdałową, skórkę pomarańczową lub likier i dokładnie wymieszać.
3. Na blaszce do pieczenia lub na desce rozłożyć papier do pieczenia 20/20 cm, wylać masę i rozprowadzić równomiernie na grubość ok. 10-15 mm.
3 Wierzch posypać bakaliami i całość umieścić w lodówce na dwie godziny.


7 komentarzy:

  1. Nigdy o tym nie słyszałam, a wygląda fenomenalnie! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, wręcz wyśmienity pomysł:) ..i prosty na dodatek;) Wspaniale się prezentuje! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2-3 lata temu dostałam od przyjaciela z Galicji- ta słodkość smakowała wybornie. Ta wersja wygląda bardzo interesująco i pewnie była równie smaczna. Zapisuję do zrobienia w niedalekiej przyszłości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. i jeszcze dopytam jakie mleko polecasz? Migdałowe, skoro dodatek takiej mąki czy np. owsiane może być? Albo w wersji tradycyjnej po prostu mleko krowie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Jeśli chodzi o krowie to nie mam pojęcia ponieważ nie używam go w mojej kuchni. Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt!

      Usuń
  5. bardzo ciekawy pomysł na zdrową, świąteczną słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie spotkałam się dotąd z taką słodkością, a bardzo lubię użyte do niej składniki :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajdują się przepisy na świąteczne ciasteczka oraz konkurs z pysznymi nagrodami od Sante :)

    OdpowiedzUsuń