sobota, 7 listopada 2015

PIECZONA PIGWA Z KASZĄ JAGLANĄ I PRAŻONYMI KASZTANAMI



 Żółto-złota  gruszka, o której właściwościach prozdrowotnych nikogo  nie trzeba przekonywać. Szczególnie o tej porze roku, kiedy dopadają nas wszelkiego rodzaju infekcje warto jest urozmaicić i wprowadzić do naszej diety potrawy z pigwy.  Świeży owoc zazwyczaj jest bardzo twardy, co najczęściej odstrasza potencjalnych smakoszy. Aby mógł zostać skonsumowany wymaga nieco siły i zaangażowania podczas wstępnej obróbki. Jednak jest na to sposób! Wpadłam na pomysł aby owoce najpierw lekko podpiec, następnie przestudzić i wówczas wydrążyć otwory, które później wypełniłam kaszą jaglaną i prażonymi kasztanami. Ten prosty trik zdecydowanie ułatwia pracę. Przygotowana w taki sposób pigwa jest przepyszna i do tego bardzo sycąca. Zazwyczaj przygotowuję większą ilość, tak aby przez kilka dni móc nacieszyć się tym wspaniałym smakiem.


Składniki:

6 szt. owoców pigwy
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
150 g kasztanów
12 kostek dowolnej czekolady
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
laska wanilii
2 łyżki masła kokosowego
sól

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwy umyć i wstawić razem z naciętymi kasztanami do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec przez 20 minut, a następnie wyciągnąć i ostudzić.
2. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przesypać do garnka, zalać dwoma szklankami mleka roślinnego, dodać laskę wanilii, cukier, szczyptę soli i ugotować.
3. Kasztany obrać, pokroić na kawałeczki i podprażyć na maśle kokosowym.
4. Do ugotowanej kaszy dodać cynamon, sok z cytryny i kasztany. Wszystko razem połączyć.
5. Z owocu pigwy odciąć górną cześć, łyżką wydrążyć środek, na dno każdego owocu włożyć dwie kostki czekolady i dopełnić kaszą jaglaną. Następnie położyć na wierzchu odciętą cześć.
6. Tak przygotowane owoce piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 180C.


2 komentarze: