czwartek, 20 sierpnia 2015

ORIENTALNY KREM Z SOCZEWICY



Krem z soczewicy w nieco innej odsłonie, bo z dodatkiem daktyli, które nadają potrawie lekkiego, naturalnego  posmaku słodyczy. Krem możemy podać z ryżem basmati, z makaronem lub pieczywem. W okresie zimowym przygotowuję go na ciepło z większą ilością przypraw spicy, natomiast latem z dodatkiem aromatycznych, świeżych ziół.


Składniki:

1 puszka soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
2 średnie cebule
2 czerwone papryki
2 gałązki selera naciowego
3/4 szklanki daktyli
600 ml bulionu warzywnego
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka garam masali
świeże zioła (np. kolendra, mięta, szałwia)
sok z połowy cytryny
sól do smaku


Sposób przygotowania:

1. Warzywa (paprykę, cebulę, seler i imbir) umyć i pokroić.
2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i wsypać warzywa. Posolić.
3. Smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać soczewicę, pomidory, daktyle (bez pestek) i całość podlać bulionem.
5. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
6. Na sam koniec dodać sok z cytryny, doprawić garam masalą i świeżymi ziołami.


2 komentarze:

  1. świetny! zdecydowanie lubię takie strączkowe potrawy, a co więcej gęste, sycące kremy :) fajny pomysł na dodanie daktyli!

    OdpowiedzUsuń