sobota, 6 czerwca 2015

MINI BURGERY Z SOCZEWICY Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI



Od dawna miałam ochotę na kotlety z soczewicy z kaszą gryczaną i warzywami, bardzo lubię takie połączenie. Kasze gotuję na sypko, następnie na patelni wok bardzo krótko podsmażam warzywa np. paprykę, kabaczka, bakłażana, łączę z mini kotletami i podaję w formie dania stir fry.

Przygotowanie kotletów zabiera trochę czasu (chyba że użyjecie soczewicy konserwowej), ale można zrobić większą ilość i zamrozić. Warto, bo są naprawdę smaczne i w razie potrzeby zawsze możemy rozmrozić, podgrzać, przygotować do tego ryż, kaszę lub makaron i gotowe.


Składniki:
 
400 g soczewicy
6 łyżek mąki razowej lub z ciecierzycy
2 cebule
1 średni seler
4 średnie marchewki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka passaty pomidorowej
sok z połówki cytryny
garść siekanej natki kolendry lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
otręby


Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć (najlepiej przez całą noc), następnie przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, posolić, dodać 1/2 łyżeczki kuminu , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości  30-40 minut.

Warzywa - marchew, seler i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać kumin i paprykę. Lekko podsmażyć. Następnie dodać warzywa, delikatnie posolić i smażyć przez około 5 minut.

Ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną soczewicę przekręcamy przez maszynkę lub blendujemy, dodajemy przestudzone warzywa, mąkę, passatę pomidorową, sos z cytryny i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 do 40 minut w temperaturze 180 C, aż się lekko przyrumienią.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Nie dosyć, ze kotlety smaczne to jeszcze przepysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotlety z soczewicy! Musiały być pyszne, a w dodatku podane w tak cudownym otoczeniu zieleni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kotletów z soczewicy - czas nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe kotlety, wyobrażam sobie jak muszą smakować, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe kotlety, wyobrażam sobie jak muszą smakować, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swego czasu też robiłem takie coś z soczewicy :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszne burgery. Też czasem robię z soczewicy, ale nigdy nie podawałam ich z kaszą - genialne! ;)

    OdpowiedzUsuń