niedziela, 24 maja 2015

GRANOLA Z TRUSKAWKAMI I MUSEM JABŁKOWYM



Dzisiaj zapraszam na idealne, aromatyczne i sycące połączenie pieczonych jabłek i domowej granoli. Doskonale nadaję się na lekkie śniadanie lub kolację. Granolę możemy  połączyć również z sezonowymi owocami, w moim przypadku z truskawkami. Najsmaczniejsza jest schłodzona z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego odrobiną syropu klonowego.


Składniki na dwie porcje:

3/4 szklanki granoli (najlepiej domowej)
2 upieczone jabłka
garść truskawek lub innych owoców sezonowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Upieczone i przestudzone jabłka miksujemy z łyżeczką soku z cytryny tak, aby powstał gładki i aksamitny mus. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Mleko kokosowe miksujemy z syropem klonowym. Do słoiczka lub szklanki wsypujemy łyżkę granoli, łyżkę musu jabłkowego, kilka kawałków truskawek. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia 3/4 wysokości pojemnika. Następnie całość zalewamy mlekiem kokosowym i umieszczamy w lodówce na godzinę tak aby smaki się przegryzły. Smacznego !


4 komentarze:

  1. A mi się właśnie skończyła granola :P Twoje śniadanie wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie się moje granola skończyła i muszę zrobić nową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie desery czy śniadania to ja mogę jeść,jeść i jeść! :D uwielbiam chrupać domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń