niedziela, 17 maja 2015

BEZGLUTENOWA CZEKOLADOWA TARTA Z WEGAŃSKIM KARMELEM



Przepyszna bezglutenowa tarta to połączenie chrupiącego ciasta wykonanego z mąki z ciecierzycy, mielonych migdałów i masła kokosowego oraz gęstego karmelu na bazie melasy trzcinowej pokrytego pyszną, aksamitną i delikatną czekoladą.

Składniki na ciasto:

1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub melasy
110 g masła kokosowego chłodnego
laska wanilii
2 łyżki wody


Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i łączymy. Dodajemy zimne masło kokosowe i mieszamy składniki, najlepiej za pomocą widelca. Następnie dodajemy zimna wodę i energicznie zagniatamy całość. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i umieszczamy na godzinę w zamrażarce.
Foremkę o średnicy 20 lub 24 cm smarujemy tłuszczem i wyklejamy schłodzonym ciastem, przykrywamy pergaminem a na wierzch wsypujemy suchą fasolę, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy fasolę oraz pergamin i ponownie umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Upieczone i przestudzone ciasto wyciągamy z foremki.

Składniki na karmel:

1 i 1/2 szklanki melasy trzcinowej
1/2 szklanki mleka kokosowego schłodzonego
70 g masła kokosowego
szczypta soli

Sposób przygotowania karmelu:

Do małego rondelka wlewamy melasę i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie wlewamy mleko kokosowe (tylko tę gęstą część) i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy masło i sól. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Lekko studzimy, wylewamy na upieczoną tartę i odstawiamy do lodówki.

Składniki na masę czekoladową:

1/2 szklanki mleka kokosowego (schłodzonego)
120 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania masy:

Do rondelka przekładamy mleko kokosowe (tylko tę gęstą część), gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tak aby powstała gładka jednolita konsystencja. Studzimy, a następnie letnią masę czekoladową rozprowadzamy na tarcie z karmelem. Całość chłodzimy w lodówce przez 3 godziny.


6 komentarzy:

  1. ale to ciasto wygląda pysznie....!

    OdpowiedzUsuń
  2. na takie słodkości to ja zawsze mam ochotę, choć już dziś się tak zasłodziłam to jeszcze bym taką tartę zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super ciacho, na zdjęciach wygląda troszkę sernikowato, ale taka kokosowa masa musi być sto razy lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to za sprawą czekolady która jest produkowana według tradycyjnej receptury z naturalnych składników a w konsystencji jest właśnie taka chropowata :)

      Usuń
  4. o maaaaaaaatuchno! prawdziwe cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jezu, ale to musi być pyszne! Cudowna konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń