piątek, 3 kwietnia 2015

BEZGLUTENOWA BABKA Z MAKIEM



Na moim świątecznym stole pośród wegańskich i wegetariańskich frykasów nie może zabraknąć również wielkanocnej babki. W tym roku będzie to bezglutenowa babka z makiem. Pyszna, puszysta i delikatna. Upieczoną i przestudzoną wystarczy tylko posypać cukrem pudrem, wówczas smakuje idealnie. Zapraszam!


Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
0,5 szklanki maku
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka cytryny

Ponadto:

mąka migdałowa do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Jaja wbić do miski, miksując powoli wsypywać cukier. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej, dalej miksując. Następnie wsypać mak, a na końcu roztopione gorące masło i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Foremkę natłuścić, wysypać mąka migdałową, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez 50 minut. Smacznego !


6 komentarzy: