środa, 25 marca 2015

PIECZONE ZIEMNIAKI GARAM MASALA



Próbowaliście ziemniaków EDDO, które do złudzenia przypominają małe owoce kokosa ? Przyznam, że ja po raz pierwszy kilka dni temu zobaczyłam je na bazarze. Od razu zakupiłam kilka sztuk, aby przekonać się jak te cudaki smakują.

Najpierw przekroiłam na pół, aby zobaczyć jak wyglądają w środku. Na pierwszy rzut oka  miąższ podobny do  kokosa, ale po chwili pokrywa się kleistą mazią zupełnie jak owoc juki, a po ugotowaniu nawet podobnie smakuje.

Przyszedł mi do głowy pomysł, że można by je przyrządzić  a'la patatas bravas w wersji orientalnej z moją ulubioną mieszanką - garam masala.
Tak przygotowane okazały się strzałem w dziesiątkę - pyszne, chrupiące, aromatyczne.

Najsmaczniejsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, Podane z odrobina soli, z sosem jogurtowym lub BBQ.


Składniki:

1 kg ziemniaków (EDDO lub zwykłych)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy garam masala

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w talarki lub grubszą kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Od momentu kiedy woda zawrze gotować  5 minut, po czym odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wysypać na blaszkę wyłożoną pergaminem, polać oliwą i posypać  przyprawą garam masala tak, aby ziemniaki były równomiernie przyprawione. Najlepiej do tego celu użyć sitka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut. Jeśli będą mało przypieczone, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut. Smacznego !


2 komentarze:

  1. wow, takich ziemniaków nigdy nie jadłam! gram masala to jedna z moich ulubionych przypraw także wiem, że takie danie od razu by mi posmakowało :) podobne ziemniaczki chętnie zajadam jako dodatek do burgerów czy innego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te ziemniaczki do złudzenia przypominają kokos! chętnie bym spróbowała, szczególnie w takim wspaniałym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń