niedziela, 15 marca 2015

BEZGLUTENOWE TRUFLE MARCHEWKOWE


 Były już ciasteczka z ciecierzycy, trufle z daktyli, a dzisiaj przyszła pora  na smakołyk z gotowanej marchewki z dodatkiem mielonych migdałów i karobu.

 Zapewne sami zdążyliście się już przekonać, że marchewka sprawdza się doskonale jako dodatek do ciast, deserów, dżemów. Daje naturalną słodycz, a wypiekom nadaje również wilgoci. W tym przepisie przede wszystkim chodziło mi o to, aby pokazać tę marchewkową słodycz połączoną z daktylami, która mnie osobiście bardzo przypadła do gustu.

  Z podanych składników wychodzi spora ilość trufli, jeśli macie obawy co do smaku lub po prostu chcecie przygotować tylko trochę na spróbowanie, możecie zredukować o połowę ilość każdego ze składników.


Składniki:

300 g marchwi
1 szklanka daktyli
0,5 szklanki mielonych migdałów
0,5 szklanki karobu
2 czubate łyżki kakao 80%
laska wanilii
1 łyżeczka soku z limonki
szczypta chili

Ponadto:

1/2 szklanki kakao lub karobu do obtaczania trufli

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na godzinę. Marchew ugotować w garnku lub parowarze.Wystudzić, obrać, drobno pokroić, wrzucić do miski, dodać namoczone daktyle i zblendować. Następnie dodać mielone migdały, karob, kakao,  wanilię, sok z limonki, szczyptę chili i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć. Masa będzie dość gęsta więc najlepiej do tego celu użyć łyżki lub po prostu wyrobić ręcznie. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub karobie. Gotowe trufle przechowywać w lodówce  maksymalnie do 7 dni.


7 komentarzy:

  1. słodycz marchewki+daktyla na na pewno rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zjem takie trufle z dodatkiem marchwi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewka na słodko smakuje genialnie! oczywiście, że zrobię takie trufle, nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe? Idealne dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z marchewki nigdy trufli nie robiłam. Wyglądają idealnie :) Bardzo jestem ciekawa jak smakują. Muszę koniecznie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyno, ja przecież nie jestem absolutnie głodna, ale jak patrzę na Te Twoje smakołyki, to mogłabym jeść i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń