środa, 4 lutego 2015

KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI ZAPIEKANA POD BESZAMELEM





Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na smaczny obiad lub kolację. Do przygotowania tego dania użyłam kaszy gryczanej, która pozostała mi z poprzedniego dnia i gotowanych warzyw z bulionu: marchwi, pietruszki i  selera. Oczywiście moja wersja to tylko propozycja, możecie używać dowolnych warzyw. Kluczowym elementem tej potrawy jest sos beszamelowy, który powinien zostać  przygotowany zgodnie z przepisem, aby danie w środku było soczyste, a z wierzchu przypieczone i chrupiące. Gotowe danie  posypałam smażonymi na głębokim tłuszczu, bardzo cieniutko krojonymi pieczarkami, co dodatkowo podkreśliło smak i wygląd zapiekanki.





Składniki na 4 porcje:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 szklanki dowolnych warzyw
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Sos beszamelowy:

300 ml mleka roślinnego niesłodzonego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa

Przepis na sos:

Tłuszcz wlać do rondelka, dodać liść laurowy i ziele, podsmażyć przez około 20 sekund i wyjąć przyprawy. Następnie wsypać mąkę, połączyć z oliwą i lekko podsmażyć – ostrożnie, aby  się za bardzo nie przyrumieniła. Zdjąć z ognia, stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ponadto:

5-6 świeżych pieczarek cienko pokrojonych i usmażonych na chrupko
2 papryki chili (opcjonalnie)





Przepis na zapiekankę:

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać drobno  posiekaną cebulę, czosnek, imbir i pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć  5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wsypać kaszę, doprawić solą i pieprzem, smażyć kolejne 5 minut.  Na sam koniec dodać sok z cytryny, natkę pietruszki lub kolendrę i dokładnie wymieszać. Żaroodporne naczynie lub cztery średniej wielkości porcelanowe foremki natłuścić, nałożyć farsz gryczano-warzywny, powierzchnię wyrównać, zalać beszamelem. Włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać 20-30 minut, aż zapiekanka się zarumieni. Na sam koniec na  wierzchu posypać smażonymi pieczarkami. Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Ależ cudeńko....mmm........gdyby tak było możliwe przesyłanie smaku (lub nawet kawałka dania;) przez internet... :) .....
    Cieplutko pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! ! a zdjęcia rewelacja! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bardzo lubię takie dania, że już na samą myśl robię się głodna! super pomysł na sos beszamelowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bogactwo smaków w tym daniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dania tego rodzaju ;) Zapieczona kasza z warzywami zawsze smakuje świetnie, ale beszamelu w takim zestawieniu nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń