wtorek, 20 stycznia 2015

WEGAŃSKIE GOFRY





 Delikatne, chrupiące, smaczne i do tego bezglutenowe… i jak tu się nie skusić?
Posypane cukrem pudrem, lub z kokosową bitą śmietaną i czekoladą, smakują po prostu z każdym dodatkiem.

Dzisiejszy przepis na gofry z płatków owsianych jest bardzo prosty - wystarczy płatki zalać wodą, dodać słód, zmiksować i gotowe. Ciasto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i codziennie na śniadanie lub kolację wypiekać świeże gofry.

Macie ochotę na taki smakołyk? Zapraszam!






Składniki:

2 szklanki płatków owsianych Bio
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki dowolnego sodu (syrop klonowy lub z agawy)
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, dodajemy słód i sól. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę, po czym przystępujemy do wypiekania gofrów.
Nagrzaną gofrownicę smarujemy oliwą i nakładamy niewielkie ilości ciasta. Pieczemy 7 minut. Smacznego !



11 komentarzy:

  1. wegańskie gofry mi do tej pory nie wychodziły, zawsze ciasto przyklejało mi się do gofrownicy, mam chęć żeby jeszcze raz spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ten przepis na pewno nie będą się przyklejały. Raz podkusiło mnie i zmieniłam przepis, dodałam mleko roślinne o ile dobrze pamiętam migdałowe i wtedy nie chciały się odkleić, wyszły fatalne :( Musi być woda i pieką się pięknie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Jejjj!!! Odkąd nie jem glutenu - nie jadłam gofrów!!:) Dziękuję za przepis:)))) Pozdrawiam radośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wegańskie? Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! wymyślałam już wiele przepisów na wegańskie gofry, a ten będzie kolejnym do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja, zawsze mam ochotę na takie smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. takim gofrem z malinami nie pogardziłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wodą nigdy nie próbowałam i właśnie zawsze mam problem z wegańskimi goframi - albo przyklejają się do gofrownicy, alby wychodzą tak elastyczne, że wyglądają jak flak :P Muszę wypróbować Twój przepis, bo wyglądają bardzo chrupiąco i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie się nie przykleiły ale piekłam 15 minut i w cienkich miejscach były chrupiące a w grubych gumowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za świetny przepis! Zrobiłam je dzisiaj i rodzina zajadała ze smakiem😃

    OdpowiedzUsuń