czwartek, 22 stycznia 2015

PESTINOS ANDALUZYJSKIE




 Małe kruche ciasteczka pestinos to przysmak andaluzyjski. Tradycyjnie smaży się je na Boże Narodzenie i w okresie karnawału. Pięknie pachną goździkami, anyżem i cynamonem. Smakują idealnie  obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, lub nasączane syropem cukrowym  z dodatkiem cytryny. Ciasteczka można wzbogacić smakowo dodając do ciasta orzechy, lub mak. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na karnawałowe imprezy.




Składniki:

500 g mąki
15 g cynamonu
15 g anyżu prażonego
20 g sezamu prażonego
0,5 szklanki wina białego
0,5 szklanki  gorącej oliwy z oliwek
szczypta mielonych goździków
otarta skórka z jednej cytryny

Ponadto:

500 ml oleju do smażenia
skórka z jednej cytryny do aromatyzowania oleju
do dekoracji pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżeczką cynamonu

Sposób przygotowania:

Olej podgrzewamy, wrzucamy do niej skórkę z cytryny i smażymy chwilę aby nabrała aromatu cytrynowego.
Następnie do miski przesiewamy mąkę, wlewamy gorący olej, wino, dodajemy otartą skórkę z cytryny, anyż, sezam i szczyptę mielonych goździków. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Gładkie i lśniące ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i szklanką lub literatką wykrawamy krążki, które zawijamy na palcu, sklejamy tak aby powstał rulon. Gotowe wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik aby osuszyć z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.



5 komentarzy:

  1. Muszą smakować obłędnie, porywam do wypróbowania! Pozdrawiam Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz widze, ze moje dzici mialyby zabawe przy robieniu!
    Swietny przepis!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być naprawdę aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie - musiały być pyszne patrząc na kompozycję składników i przypraw ;) Ja akurat nie przepadam za daniami smażonymi na głębokim tłuszczu, ale te ciasteczka wyglądają bardzo zachęcająco i wcale nie tłusto ;)

    OdpowiedzUsuń