niedziela, 11 stycznia 2015

AKSAMITNY MUS Z MANDARYNEK




Sezon na mandarynki i pomarańcze powoli dobiega końca. Na krzakach pozostały tylko późniejsze odmiany, których smakiem  będę cieszyć się jeszcze kilka tygodni, ale już teraz gotuję dżemy i musy, aby przetrwać do następnego sezonu.




Dzisiaj podzielę się z Wami  wypróbowanym przepisem na smaczny mus z mandarynek z dodatkiem imbiru u goździków.
Najlepiej, jeśli jest to możliwe, kupić  owoce z uprawy ekologicznej, wówczas mamy pewność, że skórka nie jest pokryta substancjami chemicznymi. Jest to bardzo ważne ponieważ owoce gotujemy i miksujemy razem ze skórką. Powinna być bardzo cienka, gdyż dzięki temu mus będzie miał idealny, lekko gorzkawy smak. Gruba skórka zazwyczaj posiada dużo goryczki, której nie jesteśmy wstanie pozbyć się nawet podczas gotowania owoców.





Mus mandarynkowy pięknie pachnie, posiada aksamitną, lekko płynną konsystencję i idealnie łączy się z mlekiem kokosowym lub jogurtem, tworząc doskonały sos do deserów i dań na słodko. Polecam szczególnie do kaszy jaglanej na sypko.

Składniki:

4 kg mandarynek
1 kg cukru trzcinowego
4 goździki
sok z jednej cytryny
1 czubata łyżeczka kurkumy
100 g świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, przekroić na pół, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą na wysokość około 10 cm nad powierzchnię owoców, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać cukier i goździki, gotować 1,5 godziny. Dodać starty imbir, kurkumę i dalej gotować kolejne 1,5 godziny na wolnym ogniu. Na sam koniec wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Bardzo gorący mus przelewać do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.





4 komentarze: