środa, 30 lipca 2014

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE




Dzisiaj ponownie zapraszam do Hiszpanii na tradycyjną i obowiązkowa potrawę letniego menu, jaką jest chłodnik gazpacho. Przygotowujemy go ze świeżych pomidorów, papryki i ogórka, doprawiamy czosnkiem, odrobiną bazylii i oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony wówczas jest wyrazisty i orzeźwiający.  Danie proste i smaczne, idealne na tę porę roku. Polecam na upalne dni i nie tylko.




Składniki:

0,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki zielonej
1 ząbek czosnku
1 ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka białego pieczywa namoczonego
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

Czosnek, ogórek, paprykę oczyścić i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić. Wszystkie składniki i przyprawy umieścić w kielichu blendera i dokładnie  razem zmiksować. Gazpacho podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!



sobota, 26 lipca 2014

PISTO MANCHEGO




Dzisiaj zapraszam Was do Hiszpanii na tradycyjne danie tej kuchni wywodzące się prawdopodobnie z La Manchy, jednak jak Hiszpania długa i szeroka gotuje się je w każdym hiszpańskim domu. Pisto nie jest do końca sprecyzowane jeśli chodzi o listę składników, ponieważ przez okrągły rok można je przygotowywać z warzyw sezonowych. Najczęściej jednak danie to bazuje na papryce, cebuli i bakłażanie. Dzisiejsza propozycja jest idealnym urozmaiceniem letniego menu. Przygotowanie dania jest proste i nie zajmie nam zbyt wiele czasu, co w okresie wakacji, kiedy na dworze mamy piękną pogodę, jest dodatkowym jego atutem. Pisto podobnie jak bigos nabiera doskonałego smaku po 2-3 dniach, więc, jeśli rozsmakujecie się w tym daniu, śmiało możecie przygotować większą ilość a później tylko podgrzewać. Zapraszam do skosztowania!




Składniki:

- 1 kabaczek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 bakłażan
- 4 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy




Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na złoty kolor. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i smażyć dalej przez minutę. Warzywa umyć, marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić od miękkości. Jeśli warzywa będą zbyt suche można je podlać połową szklanki bulionu warzywnego. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy puszkę pomidorów, cukier i sól. Mieszamy i dalej dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Smacznego.



wtorek, 22 lipca 2014

MROŻONA ZIELONA HERBATA





Dzisiaj dla ochłody i dobrego samopoczucia przygotowałam zieloną herbatę w wersji ice, której właściwości prozdrowotne są powszechnie znane. To, że herbata idealnie sprawdza się podczas upałów wiedzą najlepiej ci, którzy w takim klimacie żyją na co dzień. Na przykład Egipcjanie gaszą pragnienie wywarem z hibiskusa, natomiast Marokańczycy piją  mocny napar z zielonych liści z dodatkiem mięty. W Hiszpanii popularna jest herbata rumiankowa i miętowa. Również i ja  doceniam walory tych napojów i często delektuję się taką herbatką.




Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować herbatę zieloną, która wiernie towarzyszy mi niezależnie od pory roku, ponieważ ma  pozytywny wpływ  na  metabolizm, przyśpiesza trawienie a także usuwa toksyn z organizmu. Jednym słowem działa oczyszczająco.




Zieloną herbatę można przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcemy uzyskać efekt pobudzenia, należy parzyć liście około trzech minut, natomiast jeśli zależy nam na wydobyciu pełni walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych, należ wydłużyć czas parzenia do dziesięciu minut. W obu przypadkach kluczową rolę dogrywa tutaj temperatura wody, którą zalewamy liście. Powinna wynosić od 60 do 80 stopni. Uzyskując taką temperaturę wody mamy pewność, że wszystkie walory zarówno smakowe jak i zdrowotne wywaru zostaną zachowane.




Na zakończenie chciałabym podkreślić że zieloną herbatę warto włączyć na stałe do naszego codziennego menu.



sobota, 19 lipca 2014

OWOCOWY CHŁODNIK




Dzisiejsza propozycja to chłodnik na bazie mleka kokosowego i jogurtu sojowego z dodatkiem jagód, czerwonych porzeczek i malin. Prosty do przygotowania i idealny na upalne dni.





Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 jogurt sojowy (250 ml)
po 3/4 szklanki jagód, porzeczek i malin
do smaku cukier lub dowolny słód




Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe i jogurt dobrze schłodzić - najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.  Owoce, mleko i jogurt umieszczamy w kielichu blendera i wszystko razem dokładnie miksujemy.  Można dodać szklankę kostek lodu - wówczas chłodnik będzie w konsystencji przypominał delikatny mus. Jeśli jednak wolicie tradycyjną formę zupy to pomińcie tę czynność. Chłodnik podaję z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego!



niedziela, 13 lipca 2014

ZAPIEKANE BASMATI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ RZYMSKĄ




Tego dania nie trzeba szczególnie zachwalać  gdyż wszem i wobec wiadomo, że zapiekanki są po prostu
smaczne. Przygotowane z wyprzedzeniem a następnie odgrzane lub, co często zdarza mi się podczas upałów, jedzone na zimno, są doskonałą alternatywą dla zabieganych pracusiów. Ogromną zaletą tego przepisu jest to, że nie musimy gotować ryżu. Wystarczy tyko lekko podsmażyć pieczarki lub boczniaki, dorzucić cebulę i pokrojoną kapustę, zalać bulionem, wsypać ryż, zapiec i gotowe. Zapiekanka jest pyszna z dodatkiem sosu czosnkowego allioli. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale. Smacznego !




Składniki (dla 2-3 osób):

1,5 szklanki ryżu basmati
3 szklanki bulionu warzywnego
200 g pieczarek, boczniaków lub grzybów leśnych
500 g kapusty rzymskiej (może być również zwykła)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki pokrojonych pomidorów
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy na sicie pod bieżąca wodą, odcedzamy i zalewamy 2,5 szklankami bulionu i odstawiamy. W następnej kolejności przygotowujemy warzywa.
Na średnio rozgrzany tłuszcz wsypujemy paprykę ostrą i słodką, gałkę muszkatołową,  dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, podlewamy odrobiną bulionu( pozostałe 0,5 szklanki) Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i kapustę, mieszamy smażymy ok 5 min. dodajemy pomidory i smażymy kolejne 5 min pod przykryciem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy ryż z bulionem, dodajemy warzywa, sos sojowy, doprawiamy solą, wszystko dokładnie łączymy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO !



piątek, 11 lipca 2014

MUS A LA HUMMUS Z BOBU I AWOKADO




Pełnia sezonu na bób trwa. Dlatego też należy maksymalnie wykorzystać ten czas i najeść się nim do syta. Kilka dni temu  prezentowałam przepis na  pappardelle z bobem i orzechami, a dzisiaj przygotowałam pastę z jego udziałem i na tym nie poprzestanę,  ponieważ mam jeszcze w zanadrzu  przepisy na rozmaite dania z udziałem bobu, ale szczegóły wkrótce.

 Bób i awokado pięknie się razem komponują i doskonale do siebie pasują. Jest to smaczny i ładny dodatek do rozmaitych dań i przekąsek. Za sprawą soku z cytryny pasta jest orzeźwiająca a w konsystencji przypomina delikatny mus. Zapraszam do wypróbowania przepisu.





Składniki:

1,5 szklanki gotowanego bobu
1 awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty sezamowej
1/2 łyżeczki garam-masali
sok z połówki cytryny
sól do smaku







Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wsypujemy bób, dodajemy pokrojone awokado, czosnek, sos z cytryny i przyprawy. Dokładnie miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania delikatnej konsystencji musu. Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie 7 dni.




wtorek, 8 lipca 2014

KOKOSOWE LODY Z ZAPIEKANYMI BANANAMI


Macie ochotę na lody, ale takie ciepło-zimne? Jeśli tak to mam dla Was coś pysznego - moim zdaniem połączenie idealne - zapiekane w soku pomarańczowym banany z mrożoną pianką z mleka kokosowego. Deser można podać zarówno na gorąco jak i na zimno. W obu wersjach jest doskonały, polecam!




Składniki:

4-5 bananów
240 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50 g masła kokosowego lub zwykłego
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu




Do dekoracji:

1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
skórka pomarańczowa




Sposób przygotowania:

Cukier wsypać na suchą patelnię i podsmażyć aż zmieni kolor na brązowy. Wówczas wlać sok pomarańczowy, dodać masło, gałkę muszkatołową i kardamon. Doprowadzić do wrzenia. Banany obrać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem pomarańczowym, posypać rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.




Pianka kokosowa:

Składniki:

2 puszki mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta wanilii




Sposób przygotowania:

Mleko dobrze schłodzić, wybrać tylko tę gęstą część, przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię i ubić na sztywna piankę. Następnie wstawić do zamrażarki na godzinę. Podawać z ciepłymi lub przestudzonymi pieczonymi  bananami.

sobota, 5 lipca 2014

BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES





Pancakes to bardzo wdzięczny temat, na który można by rozpisywać się bez końca. Tylu ilu mamy amatorów tychże placków, tyle samo doskonałych, niepowtarzalnych i smacznych przepisów . Pancakes, które dzisiaj przygotowałam są delikatne, puszyste, przygotowane bez użycia jajek a zamiast zwykłej mąki użyłam tej z ciecierzycy, która zresztą pojawia się ostatnio w większości moich przepisów. Pancakes smażymy zawsze na suchej patelni tym właśnie różnią się od tradycyjnych placków smażonych na tłuszczu. Możecie je serwować z czym dusza zapragnie, mnie jednak najbardziej smakują te z dodatkiem świeżych owoców i taką właśnie owocową wersje dzisiaj prezentuję.





Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki dowolnego słodu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka dowolnych owoców
szczypta soli




Sposób przygotowania:

Najpierw łączymy suche składniki, dodajemy mleko, olej, ocet i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ma 10 minut. Placki smażymy na suchej średnio rozgrzanej patelni lub na maszynce do naleśników z każdej strony na złoty kolor. Smacznego !



czwartek, 3 lipca 2014

COOLER Z ARBUZA




Podczas upałów koniecznie należy regularnie nawadniać nasz organizm. Najprościej pić w tym celu jak największe ilości wody mineralnej. Jednak nie samą wodą człowiek żyje i dlatego też możemy urozmaicić nasze codzienne menu i serwować różnego rodzaju owocowe koktajle, smoothies lub coolery, które poza tym, że nawadniają i chłodzą, dodatkowo zawierają wartości odżywcze. Dzisiaj zapraszam na delikatny i orzeźwiający arbuzowy cooler !




Składniki:
2 szklanki pokrojonego arbuza
1 szklanka lodu
1 szklanka wody gazowanej lub cydru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka dowolnego słodu

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera umieszczamy kawałki arbuza, miksujemy, dodajemy lód, sok z cytryny, słód i po raz kolejny miksujemy. Do gotowego musu wlewamy piwo lub wodę, jeszcze raz mieszamy i rozlewamy do szklanek.



wtorek, 1 lipca 2014

SZPINAKOWE PAPPARDELLE Z BOBEM I ORZECHAMI


 Zapraszam na ekspresowy obiad we włoskim stylu.




Składniki:
250 g pappardelle o smaku szpinakowym
1 szklanka gotowanego bobu
1/2 szklanki orzechów arachidowych lub nerkowców
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
świeże zioła:  bazylia, oregano, tymianek
szczypta cayenne
kilka ziaren pierzu
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pieprz utłuc w moździerzu, dodać posiekane zioła, otartą skórkę z cytryny, dolać oliwę i wymieszać. Ugotowane pappardelle połączyć z ziołowym sosem, bobem i orzechami. Na sam koniec można  posypać startym parmezanem. Smacznego !