niedziela, 7 grudnia 2014

WEGAŃSKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY




Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i smaczny przepis na  świąteczny piernik.
Przepis jest sprawdzony bo często z niego korzystam, najczęściej w okresie jesienno - zimowym, ponieważ właśnie wtedy nabieram ochoty na tego typu smaki. Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, lub takie bakalie, na które akurat mamy ochotę. Ciasto  w środku jest wilgotne, ma piękną strukturę, podczas krojenia nie kruszy się. Zachowuje świeżość na bardzo długo. Kilkudniowe - odstane smakuje najlepiej. Zapraszam do degustacji.




Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki powideł śliwkowych lub dżemu
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki oleju
1 średni banan
2 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka roślinnego
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki sody
0,5 szklanki dowolnych bakalii




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy mleko, olej, dodajemy sodę, pokrojonego banana i przy użyciu blendera wszytko razem dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i resztę składników. Robotem wszystko dokładnie miksujemy. Keksówkę natłuszczamy, obsypujemy otrębami, wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Smacznego.

3 komentarze:

  1. nie pogardziłabym takim świątecznym piernikiem, aż zaczęłam się zastanawiać czy by nie upiec, bo pierniczki na pewno będą, a ten wypiek byłbym fantastycznym dopełnieniem całości! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do mojej akcji "piernikowo po wegańsku"! :) http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/piernikowo-po-wegansku

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł po prostu obłędny :)

    OdpowiedzUsuń