sobota, 13 grudnia 2014

PIERNICZKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH




Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć słodkości takich jak pierniki czy korzenne  ciasteczka, które nie tylko są przyjemnością dla naszego podniebienia, ale i cieszą oko swym  pięknym wyglądem. Ciasteczka a la pierniki z płatków owsianych, które dzisiaj dla Was przygotowałam są smaczne, pachnące i delikatne. Z powodzeniem możecie wykorzystać je jako element dekoracyjny do świątecznego stroika lub udekorować nimi drzewko. Oryginalne ozdoby sprawią, że będzie prezentować się szczególnie i niepowtarzalnie. Zapraszam do degustacji!





Składniki:

2 szklanki zmielonych płatków owsianych
3/4 szklanki cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
150 g margaryny roślinnej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka sody
szczypta soli




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy margarynę, oliwę, mleko i zagniatamy ciasto (jeśli będzie za suche można dodać jeszcze odrobinę ciepłego mleka). Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości  1 cm, jeśli ciasto będzie przyklejało się  do stolnicy, podsypać  niewielką ilością mąki owsianej. Foremkami wyciąć ciasteczka, następnie ułożyć na pergaminie. Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Smacznego !



3 komentarze:

  1. właśnie rozglądam się za przepisem na pierniczki, użycie płatków owsianych zamiast białej mąki to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widzę, że owsiane to tym bardziej jestem chętna by spróbować :) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń