środa, 12 listopada 2014

FARSZYNKI WARZYWNE




Farszynki to danie pochodzące z regionu Warmii i Mazur. Tradycyjnie są faszerowane mięsem, a ciasto przygotowuje się z dodatkiem jaj, jednak  farszynki mojego przepisu są wegańskie, smaczne i sycące. Można je podawać na ciepło i na zimno, z surówkami lub sosami. Farsz do klusek zrobiłam z soczewicy i czerwonej papryki. Przyprawiłam pastą curry, imbirem i kurkumą. Wyszły całkiem smaczne, a la indyjskie. Do przygotowania ciasta możecie użyć ziemniaków, które zostaną wam z obiadu, nawet takich kilkudniowych z tym, że przechowywanych oczywiście w lodówce. Przygotowanie na początku może być nieco kłopotliwe, jednak z czasem okazuje się to zupełnie proste zadanie. Najsmaczniejsze są jeszcze gorące zaraz po usmażeniu - chrupiące i delikatne. Zapraszam do degustacji!




Składniki na ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli




Składniki na farsz:

1 papryka czerwona
1 średnia cebula
3/4 szklanki ugotowanej soczewicy
1 łyżeczka pasty curry
1/2 łyżeczki tartego imbiru
szczypta kurkumy
szczypta kuminu
szczypta chili
sól do smaku
2 łyżki oleju




Sposób przygotowania:

Ziemniaki, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wyrobić ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodać 4-5 łyżek wody), doprawić solą. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wsypać kumin, lekko podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną drobno paprykę. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu 15-20 minut. Następnie dodać soczewicę i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać, przełożyć do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem tak, aby pozostawały kawałki papryki i soczewicy. Dłonią nabieramy porcje ciasta, spłaszczamy, a następnie na środek nakładamy farsz i sklejamy, tworząc podłużne krokieciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.



2 komentarze: