wtorek, 9 września 2014

HUMMUS Z PIECZONEJ PAPRYKI




Kilka dni temu robiłam zimowe zapasy z pieczonej papryki, a  dzisiaj z jej udziałem przygotowałam smaczny, aksamitny i delikatny paprykowy hummus. Papryka po upieczeniu ma intensywny smak, przez co, dodana do humusu, nadaje mu zupełne nowego charakteru, co czyni go innym, ale na pewno nie gorszym od tradycyjnego. Hummus wykorzystywany jest powszechnie jako dodatek do pieczywa, dekoruje się nim tapas. Świetnie nadaje się również jako wypełnienie do wrapów, jednak najbardziej smakują mi faszerowane nim koktajlowe pomidorki – po prostu rewelacja .  Moi domownicy uważają, że jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego i zajadają się nim na okrągło. Myślę, że hummus w każdej wersji jest godny polecenia, a tym z pieczonej papryki zachwycą się zwłaszcza fascynaci i odkrywcy nowych smaków.




Składniki:

1,5 szklanki gotowanej ciecierzycy
2 szklanki pieczonej papryki
2 czubate łyżki pasty sezamowej
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sos z połowy cytryny
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsypujemy do kielicha blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji.
Gotowy hummus przekładam do pojemnika szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce.



4 komentarze:

  1. zawsze dodaję tylko przyprawę paprykową do hummusu, ale tym razem dodam całe warzywo ;) to musi smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawa paprykowa czyli masz na myśli suszoną paprykę :) Z jaj dodatkiem hummus jest bardzo smaczny ale osobiście jeśli jest to tylko możliwe dodaję pieczoną paprykę. Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Wspaniały przepis - pieczona papryka to istne niebo w gębie ;) Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, zgadzam się z Tobą jest wyśmienita ! Dziękuję za zaproszenie i pozdrawiam :)

      Usuń