poniedziałek, 29 września 2014

FALAFEL W SOSIE CHRZANOWO - MIGDAŁOWYM

Falafele można przyrządzić na tysiąc sposobów i zawsze się udają. Waśnie dlatego to danie  bardzo często gości  na moim stole. Były już zapiekane, burgery i tradycyjne, a dziś pora na  kolejną odsłonę falafeli - w delikatnym sosie chrzanowo-migdałowym. Falafele najlepsze są następnego dnia - wówczas  pięknie przejdą aromatem ziół i przypraw.  Proponuję podać z ryżem basmati lub jaśminowym. Smacznego.




Przepis na falafel znajdziesz tutaj

Przepis na sos chrzanowo-migdałowy:

2 łyżki chrzanu
400 ml śmietanki migdałowej
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka siekanej bazylii
1 łyżeczka maizeny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy bulion, chrzan, przyprawy, łyżeczkę maizeny i wszystko razem miksujemy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy. Tak przygotowanym sosem zalewamy  falafele i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Na sam koniec  dodajemy posiekaną świeżą bazylię.

3 komentarze:

  1. Jejjj....czarujesz tymi wspaniałościami:) i tak cudownie przedstawiasz je na fotografiach!!:)
    Jutro zrobię falafele!!!:)
    Serdecznie pozdrawiam z jesiennej południowej Polski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Aż jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie tak apetycznie, że z przyjemnością się na nie patrzy i marzy... a co dopiero rozkoszuje jego smakiem :) świetny pomysł nas sos!

    OdpowiedzUsuń