sobota, 23 sierpnia 2014

PIEROGI Z BORÓWKAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ




Pierogi z borówkami i czarną porzeczką smakują równie doskonale jak te z jagodami. Polane delikatną śmietanką lub jogurtem z odrobiną cukru są po prostu wyborne. 




Składniki na ciasto: 

300 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli




Składniki na nadzienie:

Około 150-200 g mieszanki jagód i czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka mąki (pszennej lub ziemniaczanej) do oprószenia owoców

Dodatki:  Śmietana homogenizowana (12 lub 18%), serek waniliowy homogenizowany lub jogurt.




Sposób przygotowania:

Z przesianej mąki, wody i oleju zagnieść gładkie ciasto i odstawić na około 15 minut. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na dwie lub trzy części. Rozwałkować i małą szklanką wycinać krążki. Następnie łyżeczką nakładać oprószone delikatnie mąką owoce. Można również do środka dodać odrobinę cukru. Złożyć ciasto i skleić dokładnie brzegi.
Wrzucać na wrzątek po około 10 sztuk i gotować przez około 2 minuty. Podawać polane śmietanką, serkiem homogenizowanym lub jogurtem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Chyba jutro zrobię knedle. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedle ! ! ! Podsunęłaś mi swietny pomysł :) Ze sliwkami mmmmy pycha !

      Usuń
  2. Fantastyczne! Strasznie lubię pierogi z owocami :D

    OdpowiedzUsuń