piątek, 15 sierpnia 2014

PALAK - CURRY ZE SZPINAKIEM I TOFU




Dzisiaj zapraszam na smaczną i pełną aromatu potrawę pochodzącą z Północnych Indii, która jest wariacją tak zwanego saag  przyrządzanego ze szpinaku-palak i domowego twarogu paneer. Tym razem  tradycyjny twaróg zastąpiłam serem tofu, który jako taki nie posiada konkretnego smaku, ale pokrojony w małe cząstki dodany do aromatycznego sosu warzywnego cudownie wchłania całą  mieszaninę przypraw. W taki sposób zaserwowany  szpinak i tofu  tworzą bardzo  smaczne i ciekawe połączenie. Zapraszam do degustacji!





Składniki:

200 g sera tofu
1 kg świeżego szpinaku
1 szklanka pokrojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 łyżeczka garam masali
0,5 łyżeczki nasion kolendry
kawałek imbiru (około 2 cm)
0,5 łyżeczki kminku
0,5 szklanki śmietany sojowej lub jogurtu
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
 sól do smaku




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kminek i kolendrę. Mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, garam masalę i dalej smażymy. Następnie dodajemy szpinak (jeśli chcecie możecie go wcześniej zblanszować,  jednak ja zawsze daję pokrojone surowe listki) i przykrywamy. Kiedy liście zmniejszą objętość po około minucie wszystko dokładnie mieszam. Dodaję pomidory, starty na tarce imbir, śmietanę sojową lub jogurt i ponownie wszystko mieszam i duszę około 10 minut. Po tym czasie odlewam połowę sosu do wysokiego naczynia, miksuję na gładko i ponownie łączę z pozostałym sosem, dodaje pokrojony ser tofu i całość jeszcze raz  gotuję przez 5 minut. Smacznego !



3 komentarze:

  1. Ależ wygląda to obłędnie .. z wielką przyjemnością bym się skusiła ... Świetny przepis :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje :) Rwniez serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna szukałam zachęcającego przepisu na tofu ze szpinakiem, właśnie znalazłam!

    OdpowiedzUsuń