sobota, 2 sierpnia 2014

NEER DOSA CZYLI PLACKI RYŻOWO - KOKOSOWE




Zatęskniłam dzisiaj  za  moimi ukochanymi smakami  kuchni indyjskiej. Przysmakiem, który od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie jest neer dosa - placki z surowego ryżu z dodatkiem kokosa. Danie proste i smaczne, zresztą jak większość przepisów kuchni indyjskiej. Placki neer dosa doskonale smakują z warzywnym curry lub na słodko - z lassi lub owocami. Zapraszam do degustacji.





Składniki:

1,5 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
0,5 szklanki świeżego kokosa lub wiórków kokosowych
2,5 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy, zalewamy 2,5 szklanki wody i odstawiamy na 3 h. Następnie przelewamy  razem z wodą do blendera, dodajemy kokos, solimy i dokładnie miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego (jeśli jest zbyt gęste dodać wody). Całość odstawiamy na 15 minut. Maszynkę do naleśników lub patelnię rozgrzewamy do średniej temperatury . Smażymy z każdej strony  przez około minutę. Jeśli do smażenia będziecie używać patelni, proponuję dodać odrobinę oleju a podczas smażenia  patelnię  przykryć pokrywką - wówczas nie ma potrzeby smażenia placków z dwóch stron. Neer dosa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Fantastyczne placuszki z pewnością wypróbuję :) Wyglądają cudnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania są na prawdę smaczne. Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Z nieba mi ten przepis spadł bo jakoś czaiłam się na mojego kokosa i nie bardzo wiedziałam, co z niego zrobić, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki są o wiele smaczniejsze kiedy dodamy właśnie świeżego kokosa. Zapach i smak jest wówczas intensywny i wyrazisty mmmy piękny :) chyba że ktoś nie przepada za takim zapachem wówczas zdecydowanie polecam wiórki. Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknej niedzieli !

      Usuń
  3. O rany, Veggie, u mnie tez jeden zaległ;) Zaraz go rozruszam;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę mnie że przepis na coś się przydał i kokos się nie zmarnuje :) Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  4. Jak będę miała kokosa na zbyciu to na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam placki są pyszne i mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego menu :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Ja swoje wiórki zużyłam wczoraj do mleka kokosowego, więc dziś po pracy pędzę do sklepu po kolejne:)
    Qchniazdrowia.pl/blog

    OdpowiedzUsuń