sobota, 19 lipca 2014

OWOCOWY CHŁODNIK




Dzisiejsza propozycja to chłodnik na bazie mleka kokosowego i jogurtu sojowego z dodatkiem jagód, czerwonych porzeczek i malin. Prosty do przygotowania i idealny na upalne dni.





Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 jogurt sojowy (250 ml)
po 3/4 szklanki jagód, porzeczek i malin
do smaku cukier lub dowolny słód




Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe i jogurt dobrze schłodzić - najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.  Owoce, mleko i jogurt umieszczamy w kielichu blendera i wszystko razem dokładnie miksujemy.  Można dodać szklankę kostek lodu - wówczas chłodnik będzie w konsystencji przypominał delikatny mus. Jeśli jednak wolicie tradycyjną formę zupy to pomińcie tę czynność. Chłodnik podaję z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Warzywnych nie znoszę! Ale owocowy bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastawa jest tak cudowna, że zjadłabym z niej dosłownie wszystko, byleby tylko jak najprędzej móc podziwiać te kolory i wzór! Naprawdę zazdraszczam tych talerzy!

    OdpowiedzUsuń