sobota, 5 lipca 2014

BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES





Pancakes to bardzo wdzięczny temat, na który można by rozpisywać się bez końca. Tylu ilu mamy amatorów tychże placków, tyle samo doskonałych, niepowtarzalnych i smacznych przepisów . Pancakes, które dzisiaj przygotowałam są delikatne, puszyste, przygotowane bez użycia jajek a zamiast zwykłej mąki użyłam tej z ciecierzycy, która zresztą pojawia się ostatnio w większości moich przepisów. Pancakes smażymy zawsze na suchej patelni tym właśnie różnią się od tradycyjnych placków smażonych na tłuszczu. Możecie je serwować z czym dusza zapragnie, mnie jednak najbardziej smakują te z dodatkiem świeżych owoców i taką właśnie owocową wersje dzisiaj prezentuję.





Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki dowolnego słodu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka dowolnych owoców
szczypta soli




Sposób przygotowania:

Najpierw łączymy suche składniki, dodajemy mleko, olej, ocet i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ma 10 minut. Placki smażymy na suchej średnio rozgrzanej patelni lub na maszynce do naleśników z każdej strony na złoty kolor. Smacznego !



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie z tego przepisu wychodzą takie puszyste ! :)

      Usuń
  2. Zjadłabym takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znalazł propozycja do Twojego menu śniadaniowego ;)

      Usuń
  3. *_* muszą być pyszne, niedługo zrobię.
    P.S. Zrobiłam koftę wg twego przepisu i wyszła świetna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) mmmmm.... no pyszności Kochana tutaj nam prezentujesz!!! Same dobrości!!!:)
    Serdecznie pozdrawiam i przytulam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! :) Również bardzo gorąco pozdrawiam !

      Usuń
  5. Wspaniałe i takie puchate, do tej pory nic nie robiłam z mąki z ciecierzycy, koniecznie muszę jej poszukać i wypróbować Twoje placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń