niedziela, 1 czerwca 2014

WGAŃSKIE LODY OREO




Dzisiaj z okazji dnia dziecka przygotowałam coś pysznego dla maluchów i nie tylko. Jest  to przepis na wegańskie lody oreo. Proste i szybkie w wykonaniu,  delikatne i kremowe w smaku. Dodatek środka żelującego sprawia, że w konsystencji przypominają piankę a co najważniejsze nie rozpuszczają się tak szybko jak tradycyjne lody. Śmiało możecie wypróbować także wersję oreo bez dodatku agaru, również jest bardzo dobra. Smacznego!





Składniki:

375 ml sojowego jogurtu naturalnego
250 ml śmietanki sojowej
100 g ciastek oreo
2 g substancji żelującej agar-agar
1 płaska  łyżeczka maizeny
1/4 szklanki cukru trzcinowego
kilka kropli aromatu wanilinowego

Sposób przygotowania:

D rondelka wlać 200 ml śmietanki dodać cukier i zagotować. Agar i maizenę rozrabiamy w 50 ml śmietanki tak aby nie było grudek i  wlewamy do uprzednio zagotowanej śmietanki z cukrem i jeszcze raz gotujemy przez dwie trzy minut. Lekko studzimy, dodajemy jogurt dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy rozdrobnione ciastka oreo i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Foremki zwilżamy wodą i napełniamy . W każdej foremce umieszczamy patyczek i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny w wersji bez agaru, w wersji z agarem na 1,5 h.



4 komentarze:

  1. Ale bym zjadała takie lody, miam, miam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach :-)
    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń