wtorek, 17 czerwca 2014

MANGO PANNA COTTA




Mango Panna Cotta to pyszny, łatwy, i orzeźwiający deser. Połączenie mleka kokosowego i mango dostarcza cudownych wrażeń smakowych. Zapraszam do wypróbowania tej delicji.





Składniki:

400 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
1,5 łyżeczki agar-agar

1,5 szklanki puree z mango
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki cukru (jeśli mango jest mało dojrzałe dodać więcej)
1,5 łyżeczki agar-agar




Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy agar, wanilinę, mieszamy i ponownie gotujemy  2 minuty. Mleko przelewamy do małych foremek lub do jednej dużej.

Puree z mango wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sos z cytryny i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy agar-agar i ponownie gotujemy 2 minuty. Gotową masę wylewamy na zastygnięte mleko kokosowe i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Smacznego !




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest bardzo delikatny i aksamitny w smaku, moim zdaniem bardzo dobry :)

      Usuń
  2. Patrzę i wzdycham, taki piękny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Cieszy mnie ze sie podoba :)

      Usuń
  3. Wygląda pięknie, szczególnie wersja w słoiczkach - ma w sobie coś uroczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wersja w słoiczkach na wynos ;)

      Usuń