piątek, 20 czerwca 2014

KAPUŚCIANA KOFTA




Jeśli lubicie gołąbki i inne potrawy które swym składzie zawierają kapustę to również powinna Wam posmakować indyjska kapuściana kofta. Różnorodność przypraw nadaje potrawie intensywnego aromatu i wyrazistości smaku. Kapuściane kulki możemy chrupać  same lub serwować z pomidorowym, paprykowym lub grzybowym sosem. Danie banalnie proste, nawet osobom nie mającym dużego doświadczenia w kuchni przygotowanie kofty nie sprawi najmniejszego problemu . W kwestii przypraw  wcale nie musicie trzymać się ściśle przepisu. Możecie dowolnie i w zależności od indywidualnych preferencji, komponować ich smak.  Zalecam jedynie zachować proporcje kapusty i mąki, gdyż to gwarantuje że kofta nie rozpadnie się podczas smażenia.




Składniki:

2 szklanki posiekanej kapusty
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy w wersji gluten free lub zwykłej
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 posiekane zielone chili
sól do smaku
olej do smażenia




Sos pomidorowy:

3 średnie pomidory
1 zielone chili
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka kminku
1 cebula lub szczypta asafetydy
1 łyżka mąki z ciecierzycy lub zwykłej
1 łyżka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 papryki czerwonej
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka siekanej kolendry
2 łyżki oleju
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy kapustę, przyprawy i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiary tłuszczu.

Sos pomidorowy:

Pomidory kroimy w cząstki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy, paprykę czerwoną, papryczkę chili,  kurkumę, cukier, sól. Wszystko razem miksujemy i odstawiamy.
Na średnio rozgrzany tłuszcz wsypujemy paprykę słodką, kolendrę w proszku, kminek. Mieszamy, dodajemy asafetydę lub cebulę i dalej smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie wlewamy zmiksowane pomidory, mieszamy i gotujemy  10 minut. Dwie łyżki jogurtu  łączymy z łyżką mąki z ciecierzycy wlewamy do sosu pomidorowego mieszamy i gotujemy ok 2 minuty.Gotowym sosem zalewamy kapuściane kulki, gotujemy ponownie  2-3 min. Smacznego !





12 komentarzy:

  1. Wiele razy słyszałam o kofcie, ale zniechęcałam się smażeniem w głębokim tłuszczu. Zamierzam w końcu spróbować. P.S. Przejrzałam twój blog i znalazłam całą masę inspirujących przepisów na dania, które muszę zrobić, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo lubię kuchnie indyjską a tam właściwie dominują potrawy smażone w dużej ilości tłuszczu. Myślę że raz na jakiś czas takie danie nikomu nie zaszkodzi :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Wyglądają jak wytrawne pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak powiedzieć ze to pralinki vege-kapuściane ;)

      Usuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za pychotka. Może dodasz ją do mojej akcji na Durszlaku i Mikserze Kulinarnym "wykorzystaj mąke z ciecierzycy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Oczywiscie dodam :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. świetnie się prezentuje i co za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Mnie też się podobają ;)

      Usuń
  6. ¡Vaya! Te superas con cada publicación :) ¡Guapaaaaa!

    OdpowiedzUsuń