sobota, 7 czerwca 2014

GOBI - KALAFIOR W AROMATYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM




Dzisiejsza propozycja to Gobi - danie kuchni indochińskiej bardzo popularne w tamtejszym regionie. Jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i wyraziste w smaku. Różyczki kalafiora usmażone na złoty kolor zalewa się aromatycznym pomidorowym sosem, który jest kwintesencją całej potrawy i nadaje jej szczególnego, niepowtarzalnego smaku. Gobi można podawać na gorąco jako danie główne lub na zimno w formie przystawki. W obu przypadkach jest znakomite i warte uwagi.







Składniki:

1/2 kalafiora ok 20 różyczek średniej wielkości

Sos:

1 łyżka posiekanego imbiru
1 papryczka chili posiekana
1/4 posiekanego selera
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili czerwonego
1 łyżka octu
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki wody




Ciasto:

1/3 szklanki mąki  z ciecierzycy lub zwykłej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
pół łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy seler, imbir i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy chili, sos chili, sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet i  dalej smażymy przez ok. 5 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje można dodać odrobinę wody. Skrobię rozrabiamy w połowie szklanki wody i wlewamy do sosu pomidorowego. Całość gotujemy przez 2 minuty. Z mąki i pozostałych składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy na 10 minut. Następnie różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażone na złoty kolor kalafior zalewamy sosem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego.



4 komentarze:

  1. Jakie to musi być dobre! Uwielbiam kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyjątkowe danie! polecam moją zapiekankę brokułową:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-brokuowa-pod-beszamelem.html

    OdpowiedzUsuń