wtorek, 3 czerwca 2014

BEZGLUTENOWE CHIPSY SZPINAKOWE





Dzisiejsza propozycja  to przepis na chipsy szpinakowe, które się zdrową alternatywą dla smakoszy takich przekąsek. Nie zawiera glutenu ani żadnych sztucznych konserwantów. Do zrobienia chipsów wystarczy mąka z ciecierzycy, trochę przypraw, świeży szpinak i olej do smażenia. Chipsy  w smaku są delikatne i chrupiące. Świeżo upieczone, jeszcze ciepłe, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli niebawem wybieracie się na wycieczkę w góry lub na grilla to szpinakowe chipsy będą ciekawym i co najważniejsze zdrowym urozmaiceniem waszego wycieczkowego menu. Polecam!





Składniki:

1/2 kg świeżych liści szpinaku
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3/4 szklanki wody
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki łączymy razem, dodajemy wodę i mieszamy tak aby powstała masa o konsystencji ciasta naleśnikowego.  Zanurzamy listki szpinaku i smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.



6 komentarzy:

  1. Ale pyszności! I do tego jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno są bez porównania smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych :)

      Usuń
  2. Ale fajne, takie jakby chipsy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się bardzo podobają :) każdy jest inny :) poza tym są smaczne !

      Usuń