piątek, 9 maja 2014

ZAPIEKANY FALAFEL





Jeśli lubicie falafel to może skusicie się na ich odmienną wersje. Tym razem przygotowałam je jako zapiekankę w sosie z mleka kokosowego i dodatkiem warzyw.  W takiej odsłonie tworzy smakowo i wizualnie interesującą kompozycje. Sos przenika przez falafel co czyni go miękkimi i delikatnymi w smaku. To danie jest o wiele smaczniejsze następnego dnia i z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem, a w odpowiednim momencie tylko podgrzać. Na marginesie chciałabym dodać to, o czym z pewnością wiedzą wielbiciele tego przysmaku, że jest  bardzo bogaty w białko, fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B 9 i B 6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.




składniki:

falafel
2 puszki mleka kokosowego
1 mała papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
1 mała cukinia
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1 łyżka sosu sojowego
1 papryczka chili
1/2 szklanki pokrojonych pomidorów
1 listek laurowy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka syropu z agawy
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Pokrojoną paprykę, cebulę i cukinię podsmażamy najlepiej w woku, kiedy warzywa są al dente doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy łyżkę mąki z ciecierzycy i miksujemy dokładnie, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. Następnie wlewamy do podsmażonych warzyw, dodajemy pomidory, liść laurowy, papryczkę chili, syrop z agawy,  doprawiamy sosem sojowym. W żaroodpornym naczyniu układamy  falafel, zalewamy mlekiem kokosowym z warzywami. Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. Szczerze to nigdy nie jadłam falafeli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ..hi hi, ja też:)) ..jak Natalie nie jadłam:) ..i co to jest, z czego - też nie mam pojęcia;)
    Baaardzo smakowicie wygląda:)
    Serdeczności posyłam cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Falafel jest pyszny !!! w smaku lekko orzechowy chrupiący pięknie absorbuje smaki warzyw i przypraw. Dla mnie ostatnimi czasy plate number one :) Dziewczyny nie ma się co zastanawiać, wypróbujcie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham falafela miłością wielką, ale w takiej wersji jeszcze go nie próbowałam.. A jako, że moja mama czasami chce mi sprawić przyjemność i ugościć mnie wegańsko to już wiem jaki przepis jej podeślę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że spodobał się Tobie ten przepis :) W kokosowym sosie smakuje mmmmy naprawdę wybornie ! :)

      Usuń