środa, 21 maja 2014

WEGAŃSKIE BURGERY




Lubicie burgery ?  Jeśli tak, to jest przepis właśnie dla Was.  Są rewelacyjne i warte wysiłku, który trzeba włożyć w ich przygotowanie. Osobiście nie przepadam za tego typu jedzeniem gdyż nie jest  wygodne w konsumpcji, ale mimo to burgery często goszczą na moim stole, ponieważ uwielbiają je moi najbliżsi.  Przygotowuję je z podobnych składników jak falafele, z tym że dodaję utartą surową marchew i surowego buraka.  Po upieczeniu są aromatyczne, chrupiące i mają bardzo ładny kolor.  Bułki do burgerów najlepiej gdy są domowe,  możecie przygotować  według tego przepisu.  Dodatki to indywidualna kwestia. W moim przypadku mieszanina różnych warzyw plus dwa sosy - jeden pikantny z suszonej papryki i czosnku pico mojon, a drugi musztardowy.





Składniki:

1 szklanka ciecierzycy
1 duży burak
1 duża marchew
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub zwykłej
1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka sody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki chili
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy trzema szklankami wody i odstawiamy na noc. Następnie namoczoną przekręcamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Przekładamy do miski dodajemy startą na tarce marchew i buraka, pietruszkę, bułkę tartą, mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut po czym formujemy burgery i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Z powyższych proporcji wychodzi od 8 do 10 sztuk w zależności od wielkości burgerów.

6 komentarzy: